CSM Galaţi a întâlnit duminică la Sf.Gheorghe pe Sepsi SIC în cea de-a 5-a etapă din play-off-ul de promovare în Liga Florilor la handbal feminin. Surprinzător, fetele pregătite de Daciana Balaban, Cătălina Cioaric şi Relu Druţu au început foarte slab, au intrat deconcentrate, gazdele au profitat şi au condus toată prima repriză. Cea mai mare diferenţă pentru Sepsi a fost de 5 goluri în min.16, scor 10-5 dar la vestiare au intrat doar cu avantaj minim. Muştruluite la pauză, gălăţencele au strâns rândurile, s-au mobilizat, au marcat de şase ori consecutiv între min.35-45 şi lucrurile au intrat pe făgaşul normal. Rezultat final: Sepsi SIC Sf.Gheorghe -CSM Galaţi 22-28 (14-13). Lotul aliniat de echipa gălăţeană: Ana Maria Micu 2 intervenţii, Nicoleta Petre 5 intervenţii -Ana Kojic 3 goluri, Lavinia Lazăr, Andreea Merlă 2 g, Mălina Bichir 2 g, Andreea Prescură 7 g, Cristina Marcu 1 g, Sorana Chiriac, Iasmina Ichim 2 g, Mădălina Manolachi, Iulia Eiler 1 g, Kristina Radayeva 6 g, Sanja Dabevska 1 g, Bojana Milic 1 g, Andreea Sandu 2 g. Clasamentul play-off-ului se prezintă astfel: 1.CSM GALAŢI 15 puncte, 2.CSJ Prahova Ploieşti 12 p, 3.CSU Cluj Napoca 11 p, 4.CSM Unirea Slobozia 7 p, 5.CSU Ştiinţa Bucureşti 6 p, 6.Sepsi SIC Sf.Gheorghe 3 p, 7.CSU Oradea 3 p, 8.CSM Roman 0 p. Etapa viitoare, CSM Galaţi va juca sâmbătă 29 martie, la sala sporturilor Dunărea, de la ora 15.30 cu CSM Unirea Slobozia.
Naţionala României a ratat debutul în Grupa H a preliminariilor Cupei Mondiale de fotbal din 2026, după ce a fost învinsă de Bosnia-Herţegovina cu scorul de 1-0 (1-0), vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti. „O să spuneţi că am ceva cu arbitrajele... Dar e inadmisibil să nu dai penalti atunci când mingea a căzut pe mâna jucătorului lor şi apoi din nou când fundaşul a ridicat mâna sus la centrarea lui Hagi. Deci toate parcă au fost împotriva noastră. Eu nu reuşesc să găsesc nicio explicaţie pentru care nu s-a acordat penalti la acea fază. Era clar că e penalti... s-a gândit de 3-4 ori să vadă cum să facă, ce să facă. Pentru că el a dat henţ, dar l-a dat în afara careului. Iar când a văzut reluarea la VAR a făcut semn că nu e henţ. Dar mingea a căzut clar pe mâna lui şi a fost deviată. Nu e nicio scuză că nu am primit penalti. Pesemne cei de la VAR i-au atras atenţia că e penalti, dar arbitrul nu a vrut. Al patrulea arbitru venise lângă noi şi spunea că e penalti. Echipa a făcut un joc bun, însă totul parcă a fost împotriva noastră. Am început destul de timid, cu teamă, cu multe mingi acordate adversarului. Şi golul a venit dintr-o astfel de situaţie, nimeni nu se aştepta. Fundaşii noştri priveau adversarul, portarul credea că intră fundaţii, fundaşii portarul... Şi uite aşa a ieşit acel gol de care ei au profitat până în final făcând un antijoc şi întrerupând permanent jocul. A fost şi un arbitraj permisiv care le-a dat posibilitatea să se refacă în teren, deşi ar fi trebuit să iasă în afara lui, aşa cum s-a întâmplat la accidentarea lui Tănase. A contat destul de mult şi lipsa unor jucători la noi. Finalizarea nu a funcţionat în jocul nostru. Drăguş a fost cel mai util jucător al nostru, că nu a marcat, asta e altceva. Dar a recuperat mult, s-a bătut cu toată apărarea lor... eu altfel văd jocul. Sigur că putea să marcheze şi altul ar fi fost rezultatul acum. Jucătorilor le-am transmis că în două zile avem un nou meci şi trebuie să-l câştigăm. Le-am mulţumit pentru modul în care s-au luptat, au câştigat multe dueluri împotriva unor jucători masivi. Le-am reproşat doar că nu au avut mai multă răbdare în momentele în care au avut mingea. Nu cred că jucătorii noştri s-au relaxat sau au tratat cu superficialitate jocul. Se joacă până la capăt. Rău ar fi să cedăm în toată chestia asta. Trebuie să luăm şi partea bună a acestui meci. Sunt mulţumit de faptul că ne-am dominat categoric adversarul, ceea ce ne lipsea nouă. Ne-am supus adversarul unei presiuni permanente, rămâne să finalizăm toate astea. Am pierdut trei puncte importante, dar aşa cum au câştigat ei aici, putem şi noi să câştigăm în Bosnia. Putem câştiga şi în Austria. Suntem trei echipe de acelaşi nivel”, a concluzionat selecţionerul Mircea Lucescu. Tricolorii vor juca următorul meci cu San Marino, pe San Marino Stadium din Serravalle, luni 24 martie (de la ora 21.45).
sursa foto Sportul Ilustrat
Echipa naţională de fotbal a României întâlneşte Bosnia-Herţegovina, pe Arena Naţională din Capitală (21 martie, de la ora 21.45) şi San Marino, pe San Marino Stadium din Serravalle (24 martie, de la ora 21.45) în primele sale meciuri din campania de calificare la CM 2026. „Este un meci extrem de important. Bosnia este o echipă în care toţi cei 30 de jucători ai ei joacă peste graniţă şi la echipe mari, 9 dintre ei sunt în Germania. Iar noi trebuie să echilibrăm asta cu un grup foarte omogen. E foarte greu să faci schimbări în echipă. Nu poţi în 2-3 zile să introduci un jucător nou în echipă şi să dea şi randament, e imposibil. Şi atunci, grupul de jucători, aportul publicului, atmosfera care se creează sunt elementele cele mai importante, este baza. După care este altceva, adică îmbunătăţirea stilului de joc al echipei naţionale, pentru a fi aşa cum a fost în '70, în '84 sau în anii '90, când noi reuşeam să dominăm adversarii. Bosnia e o echipă foarte puternică. Şi ea, ca şi noi, toţi ceilalţi, pleacă de la zero acum. Până şi Cipru este o echipă importantă, are 5-6 jucători care joacă în campionate puternice. Deci lucrurile nu mai sunt cum erau înainte. De aceea noi trebuie să luptăm pentru fiecare meci, pentru fiecare moment pentru a face paşi înainte. Dacă lumea îşi închipuie că noi participăm la această competiţie fluierând, e o mare greşeală. Va trebui să ne luptăm foarte tare”, a precizat selecţionerul României, Mircea Lucescu la conferinţa de presă. Naţionala României face parte din Grupa H, alături de Austria, Bosnia-Herţegovina, Cipru şi San Marino, în preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2026.
După ce a pierdut ultimele două jocuri din Superligă, 2-3 pe teren propriu cu Politehnica Iaşi şi 0-2 cu UTA la Arad, Oţelul a coborât pe locul 14, poziţe pentru barajul de promovare/retrogradare. În condiţiile date, orele petrecute de antrenorul Ovidiu Burcă, cel care l-a înlocuit la începutul anului pe Dorinel Munteanu, sunt numărate. Conducerea clubului gălăţean discută în aceste momente cu Burcă condiţiile pentru rezilierea contractului. La bursa zvonurilor, cea mai posibilă variantă să-l înlocuiască pe Burcă ar fi portughezul Tony Da Silva, 44 ani, care a mai antrenat în sezonul 2023-2024 pe Politehnica Iaşi, reuşind s-o salveze miraculos de la retrogradare. Menţionăm faptul că Tony a jucat în perioada 2007-2011 la CFR Cluj şi are în palmares 2 titluri de campion, 3 Cupe ale României şi 3 Supercupe. O altă variantă vehiculată este cea a lui Laszlo Balint, care ultima oară s-a aflat pe banca tehnică de la UTA.„Sunt bucuros că am ajuns la o echipă atât de iubită cum este Oţelul Galaţi, o campioană a României, singura din regiunea Moldovei, şi abia aştept să mă apuc de treabă. Nu avem mult timp la dispoziţie, trebuie să fim cu toţii o echipă, atât noi, cei din vestiar, cât şi suporterii pe care îi aşteptăm în număr cât mai mare la stadion. Pentru a avea succes în obiectivul nostru, acela de a rămâne pe prima scenă, trebuie să fim foarte uniţi în această perioadă. Oţelul are un lot valoros de jucători, are tot ce îi trebuie pentru a fi şi anul următor în Superliga, aşadar îi rog pe toţi cei care iubesc culorile roş-alb-albastre să aibă răbdare şi încredere. Vom face totul pentru binele echipei. Hai, Oţelul!”, a declarat Balint.
Sala sporturilor Dunărea a găzduit marţi seara un nou episod dintre cele mai bune echipe de futsal din România, United Galaţi şi FK Odorheiu Secuiesc. La fel ca în urmă cu două săptămâni, campioana României a început cu motoarele turate la maxim, a condus după 11 minute cu 2-0 după reuşitele lui Andre Sasse din pasa fratelui lui Alan Sasse şi Crişan dar oaspeţii au replicat prompt şi au restabilit egalitatea prin Dudău, care a transformat în doi timpi o lovitură de la 6 metri şi Hadnagy. Echipa gălăţeană şi-a creat ocazii importante şi în ultima secundă din prima repriză şutul căpitanului Araujo a ţintit bara. Partea a doua a început cu o bară în contul celor de la FK Odorheiu Secuiesc, apoi United a revenit în avantaj în min.24 după o fază şnur pe traseul Cojocaru-Crăciun -Nastai. Partida s-a încins, s-a jucat pe contre, cu ocazii la ambele porţi, „tigrii” lui Victor Lopez au dominat dar formaţia din Covasna condusă de Florin Ignat, care a jucat pragmatic a reuşit să egaleze în min.37 prin gălăţeanul Toniţă, care a înscris din poartă în poartă după ce l-a surprins ieşit pe omologul său Cârdei. În ciuda eforturilor celor două echipe tabela de marcaj nu s-a mai modificat. Rezultat final: 3-3 (2-2). Echipa gălăţeană a folosit lotul: Cârdei -Alan Sasse, Andre Sasse, Ricardinho, Araujo, Cojocaru, Crăciun, Crişan, Nastai. După trei etape, situaţia din play-off se prezintă astfel: 1.UNITED GALAŢI 46 puncte, 2.FK Odorheiu Secuiesc 43 p, 3.CSM Tg.Mureş 31 p, 4.Sepsi SIC Sf.Gheorghe 20 p. Primele două clasate se vor întâlni din nou pe 25 martie, de la ora 20.00 la Odorheiu Secuiesc într-un meci probabil decisiv pentru câştigarea play-off-ului.
sursa foto Sportul Ilustrat
Oţelul a jucat duminică la Arad cu UTA în prima etapă din play-out-ul Superligii la fotbal. Oţelarii au avut lovitura de start şi au încercat să avanseze în jumătatea adversă. Prima acţiune s-a consumat în min.10 în careul nostru dar Costache şi Omondi s-au încurcat reciproc. Băieţii noştri au replicat în min.19 prin voleul lui Tănasă care s-a dus peste poartă. UTA a fost mai periculoasă şi în min.21 după o minge respinsă în faţă de Popescu, şutul lui Tzionis a zguduit transversala. Presiunea gazdelor s-a concretizat şi pe tabela de marcaj în min.23 după autogolul căpitanului Zivulic la o centrare. Oţelul a irosit o şansă bună de egalare în min.32 dar şutul lui Markovic din poziţie favorabilă a fost foarte slab. Gazdele şi-au dublat avantajul înainte de pauză, şutul lui Tzionis l-a învins pe Popescu. Burcă a mutat la pauză şi l-a introdus la pauză pe Bourard în locul inexistentului Roşu şi pe Plaza, aflat la debut, Oţelul a încercat să revină. Angha (min.62) cu o lovitură de cap nu a găsit cadrul porţii. În min.70 a debutat la echipa gălăţeană şi Erik Bicfalvi dar jocul nu s-a schimbat. Rezultat final: UTA Arad -Oţelul Galaţi 2-0 (2-0). Antrenorul Ovidiu Burcă, sărbătoritul zilei a folosit formula: Popescu -Maftei (min.56 Rus), Angha, Stevanovic, Silva -Lameira, Zivulic, Roşu (min.46 Bourard) -Maciel (min.70 Bicfalvi), Markovic (min.55 Plaza), Tănasă (min.65 Burcea). Oţelul rămâne cu 16 puncte şi coboară pe locul 14, poziţie de baraj pentru rămânerea în Superligă.
Gheorghe Hagi (60 de ani) a fost decorat miercuri de preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, cu Ordinul Naţional "Steaua României". Cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler, i-a fost acordată „Regelui” în semn de recunoaştere şi apreciere pentru întreaga sa carieră sportivă, precum şi pentru implicarea activă în popularizarea fotbalului în rândul tinerelor generaţii. „Am primit astăzi, cu mândrie, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad cavaler, cea mai importantă distincţie oferită de statul român. E o zi specială, sunt onorat, fericit şi împlinit. Am muncit timp de 50 de ani pentru acest moment. Mulţumesc familiei, mulţumesc Preşedintelui României, mulţumesc România pentru această zi minunată!”, este mesajul postat pe o reţea de socializare de Gheorghe Hagi. La evenimentul organizat la Palatul Cotroceni au luat parte multe personalităţi din sportul românesc: Simona Halep, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gică Popescu, Bogdan Stelea, Mircea Lucescu, dar şi familia lui Gică Hagi, soţia sa, Marilena, fiica lui, Kira, însoţită de partenerul ei, precum şi Elena, soţia lui Ianis Hagi.
Oţelul a pierdut pe teren propriu în ultima etapă din sezonul regular cu Politehnica Iaşi, scor final 2-3 după un meci nebun în care a condus cu 2-0 şi a evoluat 65 de minute în superioritate numerică şi a terminat prima fază din Superligă pe locul 12. Competiţia va continua din acest weekend cu meciurile din play-off 1-6 respectiv play-out 7-16. Roş-alb-albaştri lui Ovidiu Burcă vor juca cinci meciuri în deplasare şi patru pe teren propriu în tentativa de salvare de la retrogradare. Oţelul va debuta duminică 16 martie, de la ora 18.00 la Arad cu UTA. Programul complet din play-out pentru echipa gălăţeană: UTA Arad, deplasare; Gloria Buzău, deplasare; Politehnica Iaşi, acasă; FC Botoşani, deplasare; Unirea Slobozia, acasă; Sepsi OSK Sf.Gheorghe, deplasare; FC Hermannstadt, acasă; Petrolul Ploieşti, deplasare şi Farul Constanţa, acasă. Situaţia din clasamentul play-out se prezintă astfel: 7.Sepsi Sf.Gheorghe 22 puncte, 8.Hermannstadt 22 p, 9.Petrolul 20 p, 10.Farul 18 p, 11.UTA 17 p, 12.OŢELUL 16 p, 13.Poli Iaşi 16 p, 14.FC Botoşani 16 p, 15.Unirea Slobozia 13 p, 16.Gloria Buzău 10 p.
Ultima etapă din sezonul regulat al Superligii a fost deschisă de partida de la Galaţi dintre SC Oţelul şi Politehnica Iaşi. Derbiul Moldovei între cele două vecine de clasament a debutat cu un moment important, Soares a fost eliminat încă din minutul 5 după ce a primit direct cartonaş roşu pentru faultul asupra lui Tănasă. Echipa pregătită de Ovidiu Burcă a profitat repede de avantajul omului în plus şi a deschis scorul în min.17 prin Markovic, aflat la debutul ca titular în tricoul Oţelului, care a profitat de gafa lui Umar. Roş-alb-albaştrii au pus presiune şi şi-au creat ocazii bune prin Lameira (min.21) şi Markovic (min.22). Firesc, după cum s-au desfăşurat ostilităţile, Tănasă (min.27) a majorat diferenţa pe tabela de marcaj cu un şut din mijlocul careului. Din păcate, zicala că 2-0 este cel mai periculos scor s-a adeverit. Surprinzător, ai noştri au făcut pasul înapoi, ieşenii au profitat şi au reuşit să egaleze după ce au marcat de două ori în două minute: Camara (min.38) cu contribuţia lui Dur-Bozoancă, care intervenise salvator cu şase minute înainte la o lovitură liberă executată de Bordeianu şi Marchioni (min.39). Oţelarii au revenit în terenul advers, am consemnat ocaziile lui Lameira şi Silva rămase însă fără efect pe tabela de marcaj.
Repriza a doua a început cu o dominare accentuată a gazdelor care şi-au trecut în cont ocazii importante prin Tănasă (min.53), cu un şut înşelător, Lameira (min.59) la care s-a remarcat portarul Iaşiului Jesus, Maftei (min.60), cu un şut complet aiurea din poziţie favorabilă. Echilibrul numeric s-a restabilit în min.70 după ce Cisse l-a faultat din postura de ultim apărător pe Skuka. Poli a marcat din nou în min.83 dar golul a fost anulat pentru offside după intervenţia VAR. Oţelul putea să obţină victoria în min.89 dar şutul lui Tănasă a fost parat de Jesus. Ocaziile s-au răzbunat şi Poli Iaşi a dat lovitura în min.90+6 când Stefanovici l-a învins pe neinspiratul Dur-Bozoancă, vinovat la două dintre golurile oaspeţilor. Rezultat final: SC Oţelul Galaţi -Politehnica Iaşi 2-3 (2-2). Antrenorul Ovidiu Burcă a folosit formula: Dur-Bozoancă -Maftei, Cisse, Angha, Silva -Bourard (min.65 Bani), Zivulic, Lameira -Maciel (min.82 Hofman), Markovic (min.65 Cojocaru), Tănasă (min.83 Zhelev).
După ce a dominat voleiul autohton în ultimii ani în care a cucerit cinci titluri de campioană, o medalie de argint, Cupa României şi a reprezentat cu cinste România în CEV Champions League, CSM Arcada predă ştafeta. Echipa gălăţeană condusă de Sergiu Stancu şi Răzvan Tănăsescu a fost „năşită” în acest sezon de SCM Zalău. Cele două echipe au oferit miercuri seara la sala sporturilor Dunărea un „thriller” care a durat 155 minute. Băieţii noştri, susţinuţi ca de fiecare dată de un public extraordinar, au luptat, au condus cu 1-0 şi 2-1 la seturi, după ce au câştigat la limită şi au pierdut la 10 dar zălăuanii au confirmat că sunt echipa momentului, au revenit spectaculos şi au obţinut a 12-a victorie care îi propulsează în semifinale. Momentul cheie a fost în setul 4, echipa noastră a condus cu 19-17 şi 22-21 dar nu a putut să închidă meciul şi să egaleze situaţia la general. Rezultat final: CSM Arcada Galaţi -SCM Zalău 2-3 (24, -10, 23, -23, -9). Antrenorul Sergiu Stancu a început cu formula: Marshall 12 puncte, Mohamed 5 p, Raţă 27 p, Bala 10 p, Freimanis 1 p, Constantin -Kosinski, libero. Au mai jucat: Bakonji, Kavogo 2 p, Butnaru 7 p, Hernandez, Aldea, Ionescu 1 p -Cristudor, libero. CSM Arcada Galaţi va continua competiţia în grupa 5-8 iar SCM Zalău va juca în semifinale cu Dinamo Bucureşti.
sursa foto Sportul Ilustrat