Vineri, 28 martie, vor avea loc sesiunile de licitație privind alocarea locurilor de parcare din cartierul gălățean Micro 20 - zona 2 - subzona B. Licitațiile se vor desfășura la sediul Primăriei municipiului Galați din strada Domnească nr. 54.
Participanții au obligația de a se prezenta cu cartea de identitate în original și procură în formă autentică (în cazul reprezentanților legali).
Persoanele care nu se prezintă la data și ora la care a fost anunțată procedura de licitație pierd dreptul de a beneficia de locul pentru care licitează.
Întrebat când ar putea fi gata normele de aplicare pentru tichetele de vacanță, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a spus că „în cel mai scurt timp, săptămâna viitoare o să fie o întâlnire finală după ce colegii de la Ministerul Economie și Digitalizări au dezbătut cu colegii din Ministerul de Finanțe și cu toate structurile profesionale și cu companiile de e-ticketing”.
„Este evident că e o modificare care întâmpină anumite neplăceri pentru că nu vorbim direct de acele vouchere care se dădeau efectiv și se consumă. Va fi o formulă cât mai simplă tocmai pentru a ne asigura că oamenii ajung să nu-și piardă timpul atunci când vorbim despre dovada faptului că s-au folosit de aceste instrumente și automat pot să dovedească prin documente justificative că au folosit voucherele și o să primească automat acei bani înapoi”, a explicat Bogdan Ivan.
Referitor la modalitatea în care se vor acorda banii, Bogdan Ivan a precizat că „cea mai apropiată de fezabilitate din punctul meu de vedere după discuțiile tehnice cu colegii mei e ceea în care omul ajunge să își plătească sejurul, să vină cu factura către companie și ulterior la următorul salariu să primească cei 800 de lei. Sunt și alte opinii care spun că ar trebui să fie făcută o formulă în care se dau în avans acei 800 de lei sub forma unor vouchere care ulterior va trebui să demonstreze angajatorul că a folosit acele vouchere”.
Sâmbătă și duminică (23-23 martie), în Pădurea Gârboavele de lângă orașul Galați va avea loc evenimentul sportiv-caritabil UltraRace 24h Galați. Conform organizatorilor, s-au înscris peste 700 de persoane, adulți și copii.
Evenimentul are ca scop strângerea de foncuri pentru persoanele cu dizabilități din cadrul Fundației Motivation România, pentru copiii din medii defavorizate monitorizați de Asociația pentru Onestitate și Mobilizare - OM, precum și pentru dotarea cu materiale didactice a Școlii Gimnaziale nr. 1 Tulucești.
Evenimentul va avea mai multe probe: ultramaraton 24 de ore pe echipe cu 12 participanți în echipă, ultramaraton 24 de ore individual, maraton 42 km, semimaraton 21 km, cros 10 km, cursa fotoliilor rulante și cursa copiilor, pe categorii de vârstă.
Startul va fi dat sâmbătă, la ora 10.00, la Centrul de Agrement al Direcției Județene de Sport. Premierea participanților la probele de maraton de 24 de ore va avea loc duminică.
Administrația Fondului pentru Mediu a validat 126 de dealeri în cadrul programului Rabla pentru Tractoare.
„Finanțăm în acest an, în premieră, agricultorii, care își vor putea cumpăra tractoare agricole, mașini agricole autopropulsate și accesorii agricole aferente. Și mai avem o premieră pentru tinerii fermieri care beneficiază de 80% din valoarea tractorului, spre deosebire de ceilalți aplicanți care beneficiază de 65%. Programul Rabla pentru tractoare, cu siguranță, va conduce la o activitate agricolă mai prietenoasă cu mediul, vor apărea mai multe produse ecologice și, în același timp, va spori eficiența muncii fermierilor”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, citat de Mediafax.
Persoanele fizice – producători agricoli se vor putea înscrie în program, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al AFM pentru anul 2025. Sunt eligibile persoanele fizice care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, dețin atestat de producător și vor preda spre casare un tractor, o mașină agricolă autopropulsată sau un alt autovehicul uzat.
Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole propulsate nu trebuie să depășească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, cu TVA inclus.
Ajutorul reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente.
În cazul tinerilor fermieri, ajutorul este de 80% din valoarea de achiziție a tractorului sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente.
233 de persoane și-au găsit un loc de muncă, pe durata primei luni a acestui an, cu sprijinul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați.
123 dintre acestea au peste 45 de ani, 40 au vârsta mai mică de 25 de ani, 40 au între 35-45 ani, 19 au vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani, iar 11 au între 30 și 35 de ani. 107 din persoanele nou încadrate în muncă provin din mediul urban, iar 126 sunt din mediul rural, potrivit datelor furnizate de AJOFM Galați.
Ca nivel de pregătire, cele mai multe sunt cu studii gimnaziale (70 persoane), studii liceale (55), scoli profesionale, de arte și meserii (54). Numărul celor cu studii superioare este de 31, al celor cu studii primare și fără studii este de 17, în timp ce persoanele cu studii postliceale încadrate sunt în număr de 6.
În ianuarie, 955 de persoane în total au beneficiat de asistență pentru înregistrarea în evidența AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Comunitățile rurale din județul Galați fără acces sau cu acces limitat la servicii sociale vor beneficia de o oportunitate majoră prin proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale – Facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate”, informează Prefectura Galați.
Proiectul, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, are ca scop îmbunătățirea accesului la servicii sociale, educaționale și medicale pentru persoanele vulnerabile din mediul rural.
Cu un buget semnificativ, de peste 800 de milioane de euro și o durată de implementare de 60 de luni (2025-2029), inițiativa vizează sprijinirea a 2.000 de comunități rurale din România, inclusiv din județul Galați. Proiectul este derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
În acest context, prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar, a participat luni la o nouă sesiune de informare, în contextul în care au fost publicată procedura cadru privind selecția UAT-urilor din mediul rural. În cadrul ședinței, la care a participat și Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, s-a discutat, timp de mai bine de două ore, despre documentația necesară înscrierii, modul de implementare, semnarea protocoalelor cu UAT-urile eligibile, precum și despre beneficiile oferite de acest proiect.
Anterior, la data 17 februarie, prefectul a organizat o întâlnire de lucru între reprezentanții celor trei ministere și primarii din județul Galați, peste 50 de localități fiind reprezentate, pentru ca aceștia să afle cât mai multe informații despre mecanismele de accesare a fondurilor europene și pașii necesari accesării acestora, dar și implementării proiectului.
În perioada următoare, vor fi semnate 41 de protocoale de colaborare între instituțiile centrale și cele județene implicate, precum Instituția Prefectului, Consiliul Județean, CJRAE, AJPIS, DSP și DGASPC, consolidând astfel parteneriatul pentru implementarea proiectului.
Ce beneficii aduce proiectul pentru județul Galați?
- Crearea de echipe comunitare integrate, formate din asistenți sociali, medici comunitari, consilieri școlari, mediatori sanitari și alți specialiști;
- amenajarea de spații moderne de lucru pentru echipele locale;
- dotarea cu echipamente și resurse necesare specialiștilor;
- sprijin pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile, inclusiv servicii la domiciliu pentru vârstnici și persoane cu dizabilități;
- reparații și renovări pentru locuințele persoanelor vulnerabile;
- consiliere și orientare profesională pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor aflate în dificultate.
Fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) din județ poate accesa până la 354.062 de euro, fonduri destinate angajării de specialiști, amenajării spațiilor și furnizării serviciilor integrate.
„Fondurile europene reprezintă o oportunitate reală pentru județul nostru, oferind mijloacele necesare pentru reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban. Accesarea acestor finanțări poate duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale, prin asigurarea unor servicii de bază moderne și eficiente. Ca prefect al județului Galați, consider că este foarte important să sprijin primarii și administrațiile locale în înțelegerea mecanismelor acestui proiect și în pregătirea aplicațiilor pentru finanțare. Voi susține în continuare toate inițiativele care contribuie la dezvoltarea echilibrată a județului Galați și care aduc beneficii concrete pentru cetățeni. Acest proiect este o șansă extraordinară pentru comunitățile rurale din județul Galați. Prin sprijin financiar și tehnic, putem îmbunătăți semnificativ serviciile sociale, educaționale și medicale oferite cetățenilor noștri. Accesarea acestor fonduri nu este doar o șansă, ci o necesitate pentru progresul județului nostru”, a explicat prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar.
Proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale” reprezintă un pas semnificativ spre incluziunea socială și dezvoltarea durabilă a județului Galați, punând bazele unui viitor mai bun pentru comunitățile rurale vulnerabile, de aceea, în perioada următoare, la nivelul județului Galați, vor fi organizate mai multe întâlniri de lucru pentru a ne asigura că, la nivelul fiecărui UAT, nu sunt impedimente și este pregătită documentația în vederea accesării acestor sume de bani importante pentru județul nostru, conform unui comunicat remis de Prefectura Galați.
Tariful abonamentului de parcare de domiciliu/reședință pentru deținătorii de abonamente, aferent anului 2025, poate fi achitat până pe 31 martie, informează Primăria Galați
Plata se poate face on-line pe site-ul Ghiseul.ro, la stațiile Self Pay, cu numerar sau cu cardul bancar la sediile Direcției de Taxe, Impozite și alte Venituri Locale.
Vizarea anuală se va face după achitarea tarifului abonamentului și a obligațiilor fiscale, la sediul Primăriei municipiului Galați din strada Domnească nr. 54, valabilitatea abonamentului fiind condiționată de vizarea anuală.
Programul cu publicul în vederea vizării abonamentului este:
- luni, în intervalul orar 9.00 - 12.00,
- miercuri, în intervalul orar 12.00 - 16.00.
Primăria municipiului Galați informează că, în perioada 12 – 25 martie, se vor transmite SMS-uri și e-mail-uri cu privire la bonificația de 10% care se acordă până pe 31 martie pentru plata impozitelor și taxelor locale.
SMS-urile se vor transmite de la numărul scurt 1813, iar e-mail-urile de la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Pentru o comunicare eficientă, gălățenii sunt rugați să furnizeze numărul de telefon și adresa de email la care pot fi contactați pe portalul https://punctunic.primariagalati.ro/ sau pe platforma https://e-digital.primariagalati.ro/, accesibile și de pe site-ul www.primariagalati.ro.
Reamintim că persoanele fizice și persoanele juridice pot beneficia de bonificația de 10%, respectiv 3%, dacă achită impozitele și taxele până pe 31 martie 2025, potrivit art. 462 alin. (2), art. 467 alin. (2) şi art. 472 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, procentele de reducere sunt după cum urmează:
- pentru contribuabilii persoane fizice:
- pentru contribuabilii persoane juridice:
Plata impozitelor și taxelor locale se poate face la ghișeu, prin intermediul platformei electronice ghiseul.ro sau a stațiilor de plată SelfPay amplasate în hipermarketuri, benzinării, agenții CEC, magazine etc.
Pentru contribuabilii care nu au cont și parolă, se poate intra în posesia ID-ului și parolei alocate, astfel:
- accesând direct platforma electronică de plată a impozitelor, taxelor și a altor venituri locale, ghiseul.ro;
- trimițând la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., o cerere și copia actului de identitate al titularului de rol fiscal, pentru contribuabili persoane fizice.
Programul la ghișeele Direcției Impozite și Taxe este:
- la Centrul din str. H. Coandă, bl. J5, parter, la Centrul din str. Brăilei nr. 232, bl. E4, parter, și la Centrul din str. Basarabiei nr. 55, bl. A16, parter, programul este luni, marți, miercuri, joi: 8.30-15.30, vineri: 8.30-12.30,
- la Centrul din str. Domnească nr.13, bloc L, parter, programul este luni, marți, joi, vineri: 8.30-16.30, miercuri: 8.30-18.30.
Ziua Mondială a Poeziei va fi celebrată la Galați cu o serie de activități în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului COFFEZIE: 150 de poeme ale scriitorilor din Filiala Sud Est a Uniunii Scriitorilor din România și ale altor nume consacrate din literatura română vor fi inscripționate pe 150 de cafele cu ajutorul unei cafenele din Galați.
Poeții invitați vor asista la un recital extraordinar oferit de Ruslana Cozma, o tânără din Republica Moldova care va aduce pe scenă într-o interpretare inedită creația autorilor membri ai Filialei Sud Est a Uniunii Scriitorilor din România.
În deschiderea evenimentului care celebrează Ziua Mondială a Poeziei, Uniunea Scriitorilor din România propune și o expoziție de grafică cu Ilustrație de poezie realizată de Alex Ivanov, pictor, poet și membru al Filialei Sud Est a Uniunii Scriitorilor din România.
Cafea, Poezie și macarons vor primi cei care vor participa la Ziua Mondială a Poeziei, pe 21 martie, între orele 11.00 și 14.00, un eveniment care cuprinde Gala Scriitorilor, ediția a III-a și o Conferință despre Cafea și Poezie și efectele terapeutice pe care le au cele două “ingrediente”, conferință susținută de psihologi și scriitori.
Ediția din acest an a COFFEZIEI este organizată de Consiliul Județean Galați, Centrul Cultural Dunărea de Jos, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud Est și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos.
Inițiatorul proiectului COFFEZIE este poeta Florina Zaharia, care va fi și amfitrionul evenimentelor.
Distrigaz Sud Rețele a adus precizări cu privire la întreruperea temporară a alimentării cu gaze naturale pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Galați, care s-a produs luni, 10 martie.
Astfel, „o companie terță, ce executa o lucrare pentru devierea rețelei electrice pe strada 1 Decembrie 1918, din localitatea Galați, județul Galați, a produs o avarie asupra unui branșament aferent rețelei de distribuție a gazelor naturale. Ca urmare a acestui incident, pentru a pune consumatorii în siguranță, Distrigaz Sud Rețele a întrerupt alimentarea cu gaze naturale în zona respectivă astăzi, 10 martie, începând cu ora 13:55”.
În urma acestei întreruperi neplanificate, au fost afectați 185 de clienți casnici și non-casnici situați pe strada 1 Decembrie 1918.
Reluarea alimentării cu gaze naturale a clienților afectați urma să se facă în cursul serii de luni, 10 martie, în jurul orelor 18:00.