Bogdan Lungu

„Gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unui accident în care sunt implicate substanțe periculoase cu efecte în afara amplasamentului la obiectivul SEVESO”, din zona Port Bazinul Nou, Dana 54, a fost tema unui exercițiu organizat și desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Eremia Grigorescu” al județului Galați.

S-a intervenit inițial cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și lucru la înălțime, un echipaj de descarcerare, un punct medical avansat, o autospecială transport victime multiple și un echipaj CBRN din cadrul ISU Brăila.

Ulterior, pe fondul numărului ridicat de victime s-a activat Planul roșu de intervenție.

Forțele de intervenție au fost sprijinite cu efective din cadrul Jandarmeriei, un autolaborator pentru  măsurarea calității aerului de la Agenția pentru Protecția Mediului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Serviciul de ambulanță Județean, Crucea Roșie, precum și personalul obiectivului SEVESO.

Salvatorii au executat misiuni de căutare-salvare, descarcerarea multiplelor victime, limitarea răspândirii incendiului și salvarea persoanelor cu ajutorul echipajelor specializate ale serviciilor profesioniste pentru situații de urgență.

„Acțiunea a avut ca obiectiv principal dezvoltarea deprinderilor pentru coordonarea unitară a acțiunilor de intervenție, identificarea și monitorizarea riscurilor existente, testarea capacității de intervenție a structurilor ISU Galați în cazul unui accident major care implică materiale inflamabile, evaluarea timpilor de reacție, precum și coordonarea cu alte instituții implicate în gestionarea situațiilor de urgență, scopul exercițiului fiind atins”, potrivit reprezentanților ISU Galați.

Conform unui comunicat remis de Distribuție Energie Electrică România (DEER), „compania noastră se confruntă, încă de luni, cu un atac cibernetic care a afectat serverele virtuale ce deservesc diferite aplicații interne și externe. În acest moment se desfășoară investigații de către autoritățile abilitate și se depun toate eforturile pentru identificarea unor soluții sigure în vederea reluării activității în cel mai scurt timp”.

„Până la restabilirea condițiilor normale de funcționare, pentru aspecte legate de activitatea companiei, depunerea sesizărilor sau alte situații urgente, vă rugăm să vă adresați reprezentanților din fiecare sucursală, fizic și/sau telefonic”, se arată în comunicat.

Datele de contact ale Sucursalei DEER Galați sunt următoarele: str. Nicolae Bălcescu nr. 35A, telefon 0236 305701, fax 0236 305704, e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., www.distributie-energie.ro.

 

 

Prosumatorii nu vor mai fi obligați să-și instaleze la locul de consum și de producere instalații de stocare, după ce Parlamentul a adoptat, miercuri, propunerile USR de modificare a OUG 32/2024. Pentru ca măsura să se aplice mai este nevoie doar ca președintele să promulge legea.

„Dincolo de repararea unor termene din ordonanță, am reușit să corectăm marea nedreptate făcută prosumatorilor de energie din România, care erau obligați – retroactiv chiar – să-și instaleze baterii de stocare. Sigur, e nevoie de stocare în sistemul energetic, de aceea am depus și proiect de lege în acest sens, să fie acordate stimulente pentru dezvoltarea sistemelor de stocare. Însă, să-i obligi pe micii prosumatori, care și-au instalat panouri fotovoltaice din banii lor sau accesând programul AFM, nu trebuia să rămână în lege”, declară Cristina Prună, deputată USR și vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Amendamentul de eliminare a obligației de a instala baterii de stocare a fost formulat de parlamentarii Cristina Prună și Cristian Bordei în cadrul dezbaterilor din Senat și el a fost menținut de comisiile raportoare din Camera Deputaților.
 
Eliminarea acestei obligații absurde reprezintă un pas important în direcția creșterii numărului de persoane și de companii care aleg să producă energie electrică din surse regenerabile.
 
În acest an, România a ajuns la aproape 150.000 de prosumatori, iar puterea totală a panourilor solare instalate ajunge la aproape 2.000 MW.

CFR Călători informează că, la solicitarea CFR SA - administratorul infrastructurii feroviare, de efectuare a unor lucrări între stațiile C.A. Rosetti și Cilibia, următoarele trenuri vor avea o durată de parcurs mai mare cu aproximativ 20 minute:

  1. până la data de 18 decembrie:

trenul R 8201 Buzău – Constanța;

trenul IR 1572 Galați – București Nord;

trenul IR 1573 București Nord – Galați;

trenul R 8202 Constanța – Buzău;

trenul IR 1575 București Nord – Galați;

trenul IR 1574 Galați – București Nord;

trenul R 8203 Buzău – Constanța;

trenul IR 1571 București Nord – Galați;

trenul IR 1576 Galați – București Nord;

trenul IC 571 București Nord – Galați;

trenul IR 1730 Brașov – Galați;

trenul IR 1861 Buzău – Constanța;

trenul IC 572 Galați -  București Nord ;

trenul R 7402 Făurei – Buzău;

trenul R 7365 Buzău - Galați;

trenul R 7367 Buzău – Galați;

trenul R 7361 Buzău - Galați;

trenul R 7363 Buzău - Galați;

  1. până la data de 14 decembrie, se adaugă și trenurile:

trenul IR 1732 Galați – Brașov ;

trenul R 7366 Galați – Buzău;

trenul R 13804 Constanța – Buzău;

trenul R 7368 Galați – Buzău;

trenul R 7362 Galați – Buzău;

trenul R 7364 Galați – Buzău.

  1. în perioada 15 – 18 decembrie, la trenurile de la punctul „1.” se adaugă și trenurile:

trenul  IR 1862 Constanța – Buzău;

trenul R 7360 Galați – Buzău;

trenul R 7362 Galați – Buzău;

trenul R 7364 Galați – Buzău;

trenul R 7366 Galați – Buzău;

trenul R 8204 Constanța – Buzău.

Informații actualizate despre circulația trenurilor pot fi obținute de pe pagina de internet cfrcalatori.ro, la numerele de telefon: 0731990861, 0731990864, 0731990871, 0731990873 sau de la personalul CFR Călători din stații.

Proiectul de modificare a erorilor din actualul Cod al muncii, depus în Parlament de Blocul Naţional Sindical (BNS) în 2015, ar echilibra relaţia dintre angajator şi angajat, atrage atenţia organizaţia sindicală, într-o postare publicată, luni, pe Facebook.

„BNS atrage atenţia, astăzi, asupra iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Codului muncii, depusă de BNS în Parlament, pentru care BNS a strâns peste 150.000 de semnături ale românilor şi pe care partidele politice o ţin la sertar, de 9 ani. Proiectul, dacă ar fi fost adoptat, ar fi corectat erorile din actualul Cod al muncii şi ar echilibra relaţia dintre angajator şi angajat.

În 2015, Blocul Naţional Sindical a susţinut o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea Codului Muncii, conform prevederilor constituţionale. Am respectat toate regulile: peste 100.000 de semnături din întreaga ţară, cu peste 5.000 de semnături din cel puţin un sfert din judeţele ţării, liste avizate de primării, totul depus legal la Parlament. Proiectul a fost adoptat tacit de Senatul României şi trimis la Parlamentul României - Camera Deputaţilor. Acolo, unde trebuia să fie dezbătut până pe 2 octombrie 2015, a fost pur şi simplu pus la sertar. De atunci, figurează ca fiind "în dezbatere" la Comisia de muncă... de 9 ani!”, notează BNS.

Conform sindicaliştilor, „politicienii ignoră unul dintre puţinele instrumente prin care cetăţenii pot influenţa legile ţării”.

„Acest blocaj subminează încrederea în instituţii şi în respectul faţă de voinţa populară. Aceste exemple ne arată cât de mare este nevoie de unitate şi voce comună pentru a schimba sistemul”, afirmă BNS.

Blocul Naţional Sindical este a doua cea mai mare confederaţie sindicală reprezentativă din România, înfiinţată în anul 1991, prin unirea a 13 federaţii sindicale.

Organizaţia sindicală este membră a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Libere (ICFTU) şi a Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC).

Un autolaborator mobil, dotat cu echipamente pentru monitorizarea calității aerului, care s-a aflat în administrarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), prin Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, a fost donat de către Ministerul Mediului Agenției de Mediu din Republica Moldova, în baza unui memorandum aprobat de Guvernul României.

”Donarea acestui autolaborator, evaluat la 747.000 de lei, este un demers care continuă colaborarea dintre instituțiile noastre de mediu. Autovehiculul conține mai multe analizoare pentru poluanți, stație meteorologică, echipamente de înregistrare și stocare a datelor și multe alte instalații, cu ajutorul cărora autoritățile vor fi în măsură să realizeze studii pertinente privind evoluția calității aerului și vor putea aplica, experimental, tehnicile de analiză utilizate în mod curent, la nivelul Uniunii Europene”, a spus președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

În sezonul sărbătorilor de iarnă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin unitățile sale teritoriale, oferă la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 13.902 sunt din specia brad, iar alți 4.645 sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.

Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Romsilva, un număr mai mic fiind recoltați din suprafețele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare.

Direcțiile și ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populației, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului.

Prețurile la achiziția directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare, sunt la același nivel ca cele din ultimii ani, pornind de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri, și ajungând la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri.

Pomii de Crăciun sunt vânduți la sediile ocoalelor silvice, în special cele din zonele de munte și deal, iar persoanele fizice au prioritate la achiziționarea acestora.

Ocoalele silvice oferă, la cerere, pomi de Crăciun cu rădăcină protejată sau la ghiveci, care pot fi replantați, o soluție recomandată. Această opțiune include costuri suplimentare.

De asemenea, în cazul în care unitățile din subordinea Romsilva vând pomii de Crăciun în piețe sau alte locuri amenajate, costurile de transport, manipulare și depozitare vor fi incluse, suplimentar, în prețul final de vânzare.

Sindicatul Naţional Meridian a declanşat procedura conflictului de muncă la nivelul Autorităţii Vamale Române, în urma acţiunilor de consultare a angajaţilor prin care a fost obţinut acordul acestora pentru iniţierea unor acţiuni de protest.

Potrivit unui comunicat al sindicatului, lista de revendicări a fost transmisă conducerii instituţiei. Reprezentanţii Vămii au propus o serie de soluţii de rezolvare a problemelor angajaţilor, însă toate aceste remedii sunt de lungă durată şi se înscriu pe aceeaşi linie cu promisiunile din anii trecuţi, precizează sindicaliştii.

„Salariaţii din cadrul unităţilor vamale sunt nemulţumiţi în principal de condiţiile de muncă asigurate şi de neacordarea unor drepturi la care sunt îndreptăţiţi. Astfel, Autoritatea Vamală Română funcţionează la Bucureşti, de mai mulţi ani, într-un cămin de nefamilişti care nu asigură nici pe departe condiţii normale de desfăşurare a activităţii. De asemenea, în ţară, o parte din clădirile în care lucrează angajaţii sunt într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu au fost asigurate nici măcar fondurile necesare pentru întreţinerea acestora. Mai mult decât atât, în prezent, angajaţii tremură la propriu nefiind asigurată o temperatură adecvată în spaţiile de lucru”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, sindicaliştii acuză şi faptul că lucrătorilor vamali le-au fost distribuite doar uniformele de vară, cele de iarnă rămânând la stadiul de „dorinţă”. Alte nemulţumiri exprimate în comunicat se referă la lipsa aparaturii de control pentru realizarea atribuţiilor date prin lege la frontierele ţării, verificarea mijloacelor de transport făcându-se în marea majoritate cu metode din secolul trecut, după cum au precizat reprezentanţii Meridian.

„Lipsa fondurilor este atât de gravă încât angajaţii îşi cumpără din bani proprii cele necesare activităţii zilnice, cum sunt rechizitele, hârtia de copiator şi tonerele pentru imprimantă”, subliniază documentul citat. De asemenea, deşi lucrează în aceleaşi condiţii cu alte categorii de personal, angajaţii Vămii acuză că sunt discriminaţi deoarece nu beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au ceilalţi angajaţi care lucrează în punctele de trecere a frontierei, cum este în cazul poliţiştilor de frontieră.

„Pe lângă faptul că a fost notificată conducerea Autorităţii Vamale Române în legătură cu iniţierea conflictului de muncă, a fost solicitată şi intervenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru concilierea acestuia, procedură obligatorie stabilită prin lege. În cazul în care nici după această etapă nu se ajunge la unele soluţii care să ţină seama şi de doleanţele personalului, se va trece la declanşarea grevei de avertisment şi a celei generale. Ne exprimăm speranţa totuşi că până la epuizarea tuturor etapelor legale, conducerea instituţiei să poată identifica, într-un final, măsuri care să rezolve problemele cu care se confruntă angajaţii de ani de zile”, se mai arată în comunicatul semnat de Voinea Negoiţă, preşedintele Sindicatului Meridian.

Sindicatul Naţional Meridian reprezintă şi are printre membrii săi mai mult de o treime dintre angajaţii Autorităţii Vamale Române.

Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Galați a obținut finanțare pentru o nouă investiție importantă în agricultura județului.

„Aș putea spune că efortul și toată munca depusă în ultimii ani încep să dea roade. La Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați, Moș Crăciun a poposit mai devreme, cu fonduri consistente pentru o lucrare amplă de reabilitare și modernizare a infrastructurii de irigații din județul nostru”, a spus directorul FTIF Galați, Sorin Adrian Pîrvu, despre proiectul de reabilitare a infrastructurii principale de aducțiune a apei pentru irigații Sifon Lozova din Amenajarea Câmpia Covurlui.

Finanțarea obținută este de 260 milioane de lei (inclusiv partea de avize, autorizații și proiectare), aproximativ 52 milioane de euro.

„Este o încununare a muncii depuse de colectivul ANIF Galați pentru ca fermierii din centrul județului să poată avea apa pentru irigații asigurată, fără pierderi și sincope în livrare", spune Sorin Adrian Pîrvu.

Deservind o suprafață de peste 53.000 de hectare, Sifonul Lozova este format din două fire a căror conductă va fi schimbată pe toată lungimea de 3.365 ml per fir cu conductă noua DN3200 mm. Se vor reabilita construcțiile hidrotehnice pe ambele fire și se vor reface instalațiile de protecție și golire.

„Dacă anul trecut ne mândream cu investiția aferentă Stației de pompare a apei Dunăre, care era cea cu care reușisem să atragem cele mai mari fonduri de după Revoluție de la 1989, iată că acum vorbim de sume mult mai mari alocate în județul nostru pentru sectorul de irigații. Tot ce pot să spun e ca avem mult de muncă pentru a ajunge în punctul în care ne dorim să fim cu reabilitarea sistemului de irigații și avem documentații depuse pentru a obține fonduri și pentru alte obiective esențiale în agricultura gălățeană", mai spune Sorin Adrian Pîrvu, directorul FTIF Galați.

Pentru buna desfășurare a activităților dedicate Zilei Naționale a României, Primăria Galați informează că se vor institui restricții de trafic duminică, 1 Decembrie, între orele 09.30 – 11.00, pe următoarele artere:

- str. Gării, tronsonul cuprins între str. Al. I. Cuza și str. Dogăriei;

- str. Dogăriei, tronsonul cuprins între str. Gării și str. Ana Ipătescu;

- str. Ana Ipătescu, între str. Gării și str. Dogăriei;

- Str. Maramureșului, între str. Gării și bl. CF1, astfel încât accesul autovehiculelor care se deplasează dinspre str. Al. Davila către Gara CFR Galați să nu fie restricționat.

Rutele ocolitoare recomandate pe durata activităților dedicate Zilei Naționale a României sunt:

  1. str. Gării – str. Al. I. Cuza – str. Sindicatelor – str. Dogăriei – str. Ana Ipătescu;
  2. str. Domnească – str. Vasile Alecsandri – str. Mihai Bravu – str. Al. Davila – str. Maramureșului – Gara CFR Galați;
  3. Gara CFR Galați – str. Maramureșului – str. Al. Davila – str. Mihai Bravu – str. Basarabiei/str. Paul Păltănea.

De asemenea, vor surveni modificări în circulația mijloacelor de transport în comun, astfel:

- Traseul 15 (Piața Centrală - Gara CFR) va circula deviat pe str. Dogăriei - str. Alexandru Moruzzi - str. Ana Ipătescu - str. Dogăriei, asigurând stațiile Spitalul CFR și Autogară amplasate pe sensul de mers spre Gara CFR;

- Traseul  26 (Micro 13B - Gara CFR) va circula deviat pe str. Domnească - str. Gării - str. Mihai Bravu - str. Basarabiei - str. Domnească. Călătorii care folosesc stația „Direcția Agricolă” pentru acest traseu, vor putea utiliza stația „Domnească”, amplasată la intersecția străzii Basarabiei cu str. Domnească;

- Traseele 9 (Țiglina III - Gara CFR) și 20 (Complex Siret - Gara CFR) de la Potcoava de Aur vor circula deviat pe str. Brăilei - str. Domnească - str. Navelor - str. Portului - str. Ana Ipătescu - str. Dogăriei - str. George Enescu - str. Portului, având ca stație pentru accesul la Gara CFR stația Autogară amplasată pe str. Ana Ipătescu.

În acest interval stația „Gara CFR” va fi suspendată.

Programul de Ziua Națională a României cuprinde Te Deum la Catedrala Arhiepiscopală de la ora 8.30 și o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor căzuți între anii 1916 – 1918 (Gara CFR) de la ora 10.00.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/mediainfo/public_html/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269