Muzeul de Artă Vizuală Galați găzduiește joi, 24 octombrie, la ora 18:00, proiecția filmului „Calea îngustă către fericire” (Ungaria, SUA, 2023), în cadrul programului KineDok powered by One World Romania.
După difuzarea filmului, publicul este invitat la o dezbatere, avându-l ca invitat special pe Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile omului și co-fondator al Asociației ACCEPT, prima organizație neguvernamentală de drepturile omului din România care apără și promovează drepturile LGBTQIA+
Intrarea este liberă.
Conform prezentării făcute de Simona Biriș, organizatorul KineDok, Florin Buhuceanu a editat raportul “Traditional Values: Religion and LGBT Rights in Eastern Europe” (2015). A colaborat, de asemenea, la volumele colective ”Iubirea din oglindă: Despre sex și identitate”, Editura Humanitas (2017), respectiv „Sexualitate și religie: Tensiuni și controverse în România și Republica Moldova”, Editura Cartier (2019). În 2022 i-a apărut la Editura Humanitas cartea „Homoistorii. Ieșirea din invizibilitate”.
Calea îngustă către fericire (Ungaria-SUA, 2023), în regia semnată de Kata Oláh
Gergő și Lénárd sunt un cuplu tânăr de bărbați gay care locuiesc într-un cătun rom, situat în cea mai săracă regiune a Ungariei. În comunitatea lor, homosexualitatea este privită ca un păcat de neiertat, dar ei visează să facă un film muzical despre viețile lor și să devină celebri.
Deși ar putea să continue să trăiască în mediul ostil, ei decid să-și urmeze visul și să se mute la Budapesta, unde viața LGBTQ+ este mai deschisă, iar oportunitățile de colaborare cu muzicieni și artiști sunt abundente. Când moartea neașteptată a mamei lui Gergő aduce o nuanță tragică poveștii lor, cei doi se întorc la familia care i-a respins pentru a face față împreună acestei situații, ajutându-i să-și accepte identitățile gay. Acesta este pasul crucial către propria lor acceptare și șansa lor la fericire.
Kata Oláh este regizoare și monteuză din Budapesta. După mulți ani în care a lucrat ca producătoare, își concentrează în prezent atenția asupra regiei de film, având înființat Makabor Studio, o companie de producție premiată, împreună cu soțul ei, director de imagine. Din 2012, au produs mai multe filme documentare de diferite lungimi. Toate filmele lor au fost difuzate de diverse canale de televiziune maghiare, au primit numeroase premii și au fost proiectate la nivel internațional.
Oláh a fost nominalizată de mai multe ori de Academia de Film Maghiară în categoria cel mai bun regizor, iar în 2019 a primit premiul pentru cel mai bun montaj de film documentar. Documentarul său de lungmetraj, “The Bar Mitzvah Boys”, a fost nominalizat la Prix Europa 2018, iar scurtmetrajul său documentar, “Mignon”, a fost premiat pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar la BIDF 2019. Kata Oláh a primit prestigiosul premiu internațional al criticilor FIPRESCI la Cinefest 2022 pentru documentarul său de lungmetraj, “Conquering Time”.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.