Ministrul Muncii: 2024, primul an în care un guvern va acorda două majorări ale pensiilor Recomandat

Anul 2024 va fi primul în care un guvern va acorda două creşteri ale pensiilor, una cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalculare, a anunţat, joi seara, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, informează Agerpres.

"Anul 2024 va fi primul an în care un guvern acordă două creşteri ale pensiilor. Una care era era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elveţiană, adică rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalcularea pensiilor, care va aduce elemente importante. Unu: nu vor mai fi inechităţi între românii care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în perioadă diferită; doi: diminuăm inechităţile între femei şi bărbaţi; trei: diminuăm o inechitate importantă şi anume acea cu privire la indemnizaţia minimă socială", a precizat ministrul Muncii la briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că în prezent sunt români care din cauză de invaliditate au intrat în sistemul de indemnizaţie minimă socială cu 1 an de muncă de perioadă contributivă şi alţii care au 35 de ani stagiu complet de cotizare, dar în anul în care au ieşit la pensie se aflau tot în indemnizaţie minimă socială de 1.125 de lei.

"Prin noua lege, fiecare român care a muncit peste 25 de ani va obţine aceleaşi puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 de puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani şi un punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani. În felul acesta, un român care a lucrat 35 de ani pe salariu minim şi este încă în indemnizaţie minimă socială va avea o creştere considerabilă şi nu vom mai fi la acelaşi nivel de indemnizaţie, vom face o diferenţă în funcţie de muncă", a spus ea.

Întrebată de jurnalişti care este sursa de finanţare pentru toate aceste majorări, ministrul Muncii a transmis: "toate aceste lucruri cred că vi le va explica cu plăcere colegul meu, dl. ministru Boloş (Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, n.r.)".

Nu în ultimul rând, Bucura-Oprescu a exclus posibilitatea ca banii să fie daţi eşalonat după recalcularea pensiilor în luna septembrie, pentru ca presiunea pe buget să fie mai mică, precizând că "în luna septembrie vom avea deja aplicată integral legea".

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.