În cadrul Simpozionului Național „Inovație în curriculum-ul actual – cultură și educație financiară”, ediția a III-a, organizat la recomandarea Ministerului Educației și Cercetării, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Galați, s-a desfășurat un workshop interactiv dedicat schimbului de bune practici privind integrarea conceptelor de educație financiară în curriculum, la toate nivelurile: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.
Evenimentul a reunit peste 50 de cadre didactice din municipiul Galați, într-un demers comun de sprijinire a formării competențelor financiare, încă de la cele mai fragede vârste. Au fost elaborate scenarii de activități transdisciplinare care constituie modele de bună practică în inserarea conceptelor specifice educației financiare în activități formale, indiferent de disciplina predată sau de nivelul de vârstă al elevilor.
Prezența reprezentanților Băncii Naționale a României, ai Bursei de valori și ai agențiilor de asigurări a oferit o perspectivă autentică și relevantă asupra educației pentru viață, demonstrând importanța parteneriatului între școală și mediul economic. Evenimentul a fost o pledoarie pentru un curriculum ancorat în realitate, care să răspundă nevoilor societății actuale.
Este una dintre propunerile, dar și solicitarea Consorțiul Universitaria către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), după ultima reuniune anuală.
În perioada 4-5 aprilie 2025, la Universitatea de Vest din Timișoara, s-au desfășurat lucrările Consorțiului Universitaria, unul dintre cele mai importante evenimente academice ale anului.
Evenimentul reunește rectorii, președinții senatelor universitare, membrii echipelor de management ale celor 10 universități, reprezentanți ai sindicatelor și studenților, printre care și reprezentanții Universității Dunărea de Jos din Galați.
În urma dezbaterilor, care au avut loc la nivelul tuturor panelurilor, s-au adoptat o serie de concluzii și recomandări pentru îmbunătățirea sistemului universitar românesc.
Astfel, CU solicită Ministerului Educației și Cercetării (MEC) să modifice legislația în vigoare în așa fel încât procesele de evaluare periodică pentru menținerea acreditării programelor și domeniilor de studii universitare să se desfășoare o dată la 7 ani, să elaboreze legislația necesară în vederea organizării programelor de studii universitare de masterat la forma de învățământ la distanță și de asemenea solicită MEC ca locurile bugetate rămase neocupate în urma procesului de admitere, la ciclurile de licență și de masterat, să nu se poată transforma prin echivalare în locuri bugetate la ciclurile de masterat sau la doctorat și acestea să se redistribuie universităților care în urma procesului de admitere au ocupat locuri în regim cu taxă.
Potrivit specialiștilor în domeniu, Asociația Autism Voice a realizat un pas important în misiunea de a construi un sistem de suport solid pentru copiii și tinerii care trăiesc cu diverse condiții precum Autism, ADHD, tulburări de învățare sau probleme emoționale.
Studiul este menit să ofere date clare și informații esențiale. Astfel, companiile pot crea un mediu de lucru inclusiv pentru persoanele neurodivergente, contribuind astfel la oferirea de ore de terapie, ateliere și consiliere vocațională gratuită pentru tinerii din centrele medicale.
Autism Voice vede această șansă transformându-se în realitate, în centrele sale de terapie, unde copiii și tinerii învață să comunice, să se conecteze cu lumea, să-și recapete copilăria și să poată avea o viață completă. Intervenția timpurie este cheia pentru construirea unui viitor independent, pentru oricine în nevoie.
Rezultate remarcabile la etapa națională a Olimpiadei de Pedagogie – Psihologie din11-13 aprilie 2025, organizată la Liceul Pedagogic „Matei Basarab”, Slobozia.
Colegiul Național „Costache Negri” Galați a fost reprezentat cu mândrie de cinci eleve excepționale la etapa națională a Olimpiadei de Pedagogie - Psihologie (licee pedagogice). Lotul gălățean s-a remarcat prin performanțe deosebite:
-Damian Cristina-Denisa (clasa a X-a) – Mențiune, Secțiunea Pedagogie
-Feraru Eva-Beatrice (clasa a IX-a) – Premiu special, Secțiunea Pedagogie
-Anton Adriela-Ioana (clasa a XI-a) – Premiu special, Secțiunea Psihologie
Coordonatori: prof. Stan Mihaela și prof. Gheorghe Iuliana
Sâmbătă, 12 aprilie, la Piatra Neamț, s-a încheiat Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață”, la care au participat 2 eleve din Galați, calificate pentru proba B pe primele poziții la nivel național, în urma parcurgerii probei A din cadrul etapei naționale.
Elevele noastre au făcut onoare învățământului gălățean, profesorilor de limba și literatura română și părinților, întorcându-se cu rezultate frumoase.
Felicitări, IGNAT RAMONA ALECSANDRA, clasa a XII-a, de la Colegiul Național "Costache Negri” Galați, profesor îndrumător Dănăilă Laura Marilena - PREMIU SPECIAL pentru stilul și expresivitatea discursului,
și GHENEA ȘTEFANIA BIANCA, clasa a X-a, de la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”, Galați, profesor îndrumător Crăciun Vasilica - PREMIU SPECIAL pentru conținutul pertinent al argumentării și valorificarea consistentă a textului!
Mulțumirile conducerii IȘJ Galați se îndreaptă și spre profesoara Dănăilă Laura Marilena, cadrul didactic care a însoțit lotul județean la această competiție!
Astăzi, 11.04.2025, Inspectoratul Școlar Județean Galați, în colaborare cu Facultatea de Inginerie, prin Departamentul Ingineria Fabricației, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a organizat Concursul Tehnic „Mihai Honorius Teodorescu” – CTMHT 2025, ediția a XI-a. La concurs au participat peste 100 de elevi
La Secțiunea A, care s-a adresat elevilor care studiază la liceele cu profil tehnic, clasele a XI-a şi a XII-a, premianții primului loc au fost:
1. Clasa a XI-a, domeniul mecanic, electromecanic, elev Popa Marian Damian, Liceul Tehnologic „Radu Negru” Galați, premiu acordat de Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică din Galați
2. Clasa a XI-a, domeniul electric, electronic, automatizări, elev Radovici Andrei Alin, Liceul Tehnologic „Paul Dimo” Galați, premiu acordat de Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică din Galați
3. Clasa a XII-a, domeniul mecanic, electromecanic, eleva Stoian Georgiana, Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea, Galați, premiu acordat de Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică din Galați
4. Clasa a XII-a, domeniul electric, electronic, automatizări, elev Militaru Ionuț Andrei, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Tulcea, premiu acordat de Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică din Galați
La Secțiunea B de Creativitate științifică, adresată elevilor care studiază la liceele cu profil tehnologic și teoretic din clasele a IX- XII-a, premiul I l-a adjudecat
5. Echipa GREENBOT, formată din Dănăilă Mihnea, cls a IX-a, Neculachi Razvan, cls a IX-a, , Cărăuș Leonard, cls a IX-a, profesor coordonator Daniela DINU, de la Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea, Galați, premiu acordat de, Centrul de Excelență Prelucrarea Polimerilor (CE-PP) din cadrul Facultății de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC) a fost finalizată și urmează să fie adoptată de Guvern, documentul cuprinzând opt obiective mari, a declarat prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN).
Planul de acțiune a acestei Strategii naționale va fi prezentat în cadrul Forumului Național de Neurologie, care se desfășoară joi și vineri la București.
Aflat la cea de a treia ediție, Forumul de Neurologie reunește la Palatul Patriarhiei din București miniștri, academicieni, reprezentanți ai instituților de sănătate, ai industriei farmaceutice, cercetători științifici, cadre didactice universitare, medici, precum și ai asociațiilor de pacienți.
Discuțiile se axează, în șapte ateliere de lucru, pe optimizarea îngrijirilor medicale neurologice în sfera accidentului vascular cerebral, epilepsiei, sclerozei multiple, bolilor neurodegenerative (boala Parkinson și boala Alzheimer), bolilor neurologice rare, precum și a cefaleei și migrenei, urmând să fie prezentat și planul de acțiune a SNBCC
Prin aplicarea acestei strategii se urmărește ca cel puțin 50% dintre județe să dețină Centre de Prevenție a BCC, precum și creșterea cu cel puțin 20% a numărului de medici specialiști neurologi specializați în tratamentul intervențional al AVC acut, cu 25% a numărului de medici de familie care participă la cursuri de formare continuă în managementul BCC cronice, cu cel puțin 20% a numărului de specialiști în neuroradiologie intervențională și formarea a 500 de asistenți medicali specializați, în următorii 5 ani.
În parteneriat cu Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică și cu Casa Corpului Didactic Galați, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, a fost gazda ediției din acest an a Concursului de creativitate în IT „Severin
Bumbaru”. Concursul se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal care au aptitudini deosebite de informatică şi doresc performanţe înalte în domeniul IT.
Secțiunile concursului care s-a desfășurat ONLINE în format HACKATHON sunt:
– Animații Scratch (pentru elevii din ciclul gimnazial)
Fiecare echipă, formată din maximum trei membri din aceeași clasă / aceeași școală /școli diferite, va realiza o animație în Scratch care să conțină personaje și decoruri.
– Programare și Web Design (pentru elevii de liceu)
Fiecare echipă, formată din maximum trei membri din aceeași clasă /aceeași școală/școli diferite, va realiza o aplicație într-un limbaj de programare.
- Web Design (pentru elevii de liceu)
Fiecare echipă, formată din maximum trei membri din aceeași clasă /aceeași școală/școli diferite, va realiza un site.
- TechFrontiers: Code, AI & Innovation (pentru studenți)
Fiecare echipă, formată din maximum trei membri, vor realiza o aplicație într-un domeniu de Programare obiectuală, Programare Web și baze de date, Inteligență artificială, Robotică, Aplicații mobile
După perioada de concurs, care s-a desfășurat săptămâna trecută, organizatorii au anunțat că pe 11 aprilie va avea loc anunțarea câștigătorilor și premierea participanților.
Deschiderea ușilor claselor pentru colegii de breaslă nu este niciodată un demers ușor. Este un efort conștient, care presupune vulnerabilitate, transparență și multă pregătire.
În cadrul cercului metodic desfășurat pe 5 aprilie 2025 la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Galați, cadrele didactice și-au deschis clasele pentru colegi. Tema întâlnirii – „Dezvoltarea competenței de comunicare în limba maternă în cadrul orelor de CLR/LLR” – a fost abordată atât teoretic, cât și practic, punând accent pe aplicabilitate și reflecție profesională.
Reflectarea de după lecție a adus în prim-plan nu doar bune practici, ci și întrebări valoroase, puncte de vedere diverse și idei de adaptare. Această etapă consolidează învățarea colectivă și oferă cadrul perfect pentru autoanaliză și perfecționare continuă, susține inspectorul pentru învățământ primar, Nineta Bărbătescu.
”Resursa umană specializată - fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenți medicali - este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu și există încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate”, a afirmat Rafila la evenimentul „Profit Health.forum - Sănătatea nouă”.
El a amintit că există proiecte legate de telemedicină, iar în momentul de față cabinetele medicilor de familie sunt dotate cu multe echipamente performante prin PNRR.
În opinia sa, comparând performanța sistemului de sănătate cu finanțarea sistemului medical, perfomanța este una bună.
„O să lucrăm încât să ajutăm în primul rând pe cei din zone mai puțin favorizate să poată să aibă acces la servicii de sănătate iar programele pe care le desfășurăm, inclusiv cele de investiții, au în vedere acest lucru”, a mai precizat Alexandru Rafila.