Testări medicale pentru depistarea hepatitelor virale, printr-un proiect europea Recomandat

Peste 2.700 dintre pacienţii testaţi în cadrul programului de screening pentru depistarea hepatitelor virale au infecţia cu virusul hepatitic B sau C, până în prezent prin proiectul LIVE(RO)2-SUD fiind efectuate peste 127.000 de teste, potrivit unui comunicat de presă.

Un program gratuit de screening pentru depistarea hepatitelor virale, LIVE(RO)2-SUD, a fost lansat în ultimele 18 luni în mai multe judeţe.

Conform datelor înregistrate în urma testării, s-a observat cea mare prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitic B la populaţia activă, din segmentul de vârstă până în 54 de ani (prevalenţă 1,71%).

Infecţia cu virusul hepatitic C este mai prezentă în rândul categoriei de vârstă peste 54 de ani (prevalenţă 1,37%), a indicat sursa citată.

Programul de testare se derulează prin cabinetele unor medici de familie, iar testele se efectuează rapid, în mod similar celor pentru determinarea glicemiei.

În urma derulării programul de screening menţionat, au beneficiat de investigaţii şi analize medicale de specialitate peste 2.000 de pacienţi depistaţi cu hepatite B sau C.

Programul este finanţat din fonduri europene şi este adresat în special categoriilor vulnerabile şi persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente, persoanelor neasigurate. Este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA şi este asigurat prin efortul medicilor de familie afiliaţi proiectului.

Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale derulată până acum în România, fiind cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 16:16

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.