În România, fenomenul obezităţii este în continuă expansiune, afectând un segment semnificativ al populaţiei: 39% dintre adulţi sunt obezi, iar aproximativ 70% dintre români sunt supraponderali.
Jumătate din populaţia adultă a globului va fi supraponderală, iar obezitatea va afecta 22% dintre femei şi 17% dintre bărbaţi, până în 2030, dacă actualele tendinţe se menţin, potrivit World Obesity Atlas 2025. Mai mult, estimările indică faptul că, până în 2035, una din patru persoane va suferi de obezitate, ceea ce echivalează cu 1,9 miliarde de oameni. Un aspect deosebit de alarmant este creşterea accelerată a obezităţii infantile, care ar putea să se dubleze între 2020 şi 2035.
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice atrage atenţia asupra importanţei unei abordări integrate, multidisciplinare a obezităţii şi subliniază necesitatea ca sistemele de sănătate să se adapteze pentru a face faţă provocărilor generate de această afecţiune.
În fiecare an, la 4 martie, la nivel global, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Obezităţii, se arată într-un comunicat de presă.
Obezitatea constituie un factor de risc semnificativ pentru numeroase boli cronice netransmisibile, inclusiv diabetul zaharat.
În 2025, sloganul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Obezităţii este „Schimbăm sistemele pentru o viaţă mai sănătoasă!”
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.