Prevalenţa BPOC în România este de 8,30%, a declarat sâmbătă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Nemeş, care a susţinut că peste 50% dintre pacienţii cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică pot fi nediagnosticaţi.
Potrivit medicului, principalele cauze ale BPOC sunt fumatul, poluarea, status socio-economic scăzut, infecţii din timpul copilăriei.
„BPOC este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgenţă în anumite ţări. 40% dintre pacienţi au fost respitalizaţi sau au decedat în primele 90 de zile de la exacerbare. 40 - 78% dintre exacerbări nu sunt raportate", a spus Nemeş
În opinia sa, BPOC trebuie să fie abordată ca o prioritate de sănătate publică în România. El a spus că România compensează doar 50% tratamentul pentru BPOC/afecţiuni respiratorii.
Totodată, pacienţii cu BPOC din medii socio-economice mai sărace au de două ori mai multe şanse de a avea rezultate clinice mai proaste, inclusiv deces.
"Riscul de deces a crescut cu 80% cu două exacerbări moderate în decurs de 1 an. (...) 5% din pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări BPOC decedează pe parcursul spitalizării. Riscul de deces este maxim în prima săptămână şi rămâne ridicat în primele 3 luni de la spitalizare. Mai mult de jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări decedează în primii 5 ani după spitalizare", a explicat medicul.
Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) este o afecţiune pulmonară heterogenă caracterizată prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, producţie de spută şi/sau exacerbări) cauzate de anormalităţile căilor respiratorii (bronşită, bronşiolită) şi/sau alveolelor (emfizem) care determină obstrucţie persistentă, adesea progresivă, a fluxului de aer.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.