Statisticile arată că între 30 și 50 de milioane de oameni din Europa sunt afectați de astm. Aceasta înseamnă aproximativ 10 la sută din populația continentului. Este considerată cea mai frecventă boală în rândul copiilor, susține dr. Cristian Oancea, medic primar pneumologie.
Potrivit sursei citate, prevalența astmului în țările Uniunii Europene este de 8,2 la sută la adulți și de 9,4 procente în radul copiilor. Din păcate, în cazul a aproape 10 la sută dintre pacienții cu astm, simptomele persistă sub tratament maximal, iar boala nu este controlată.
„Am vorbit în cadrul celei de-a 5 ediții a Conferinței Exigență și Excelență În Astm, organizată de Societatea Română de Pneumologie, despre povara acestei maladii, de la incidență la factorii declanșatori și tratament, dar și despre unele dintre cele mai importante aspecte: educația pacienților și autocunoașterea, care sunt elemente esențiale ale gestionării astmului bronșic. Înțelegerea factorilor declanșatori și a modului de utilizare a medicamentelor poate ajuta la controlul simptomelor și prevenirea crizelor de astm”, a precizat dr. Oancea, medic la Spitalu. Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş”, Timişoara.