Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009, va fi continuată și în Anul Centenar al Patriarhiei Române.
Potrivit Basilica, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, pentru a fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor.
Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei
În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Deputatul Viorica Sandu a prezentat Raportul de aprobare al Comisiei de buget, finanțe și bănci și a votat pentru adoptarea în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților, Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.49/2024 privind reglementarea cadrului general de preluare de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a unor creanţe bugetare restante aflate în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală asupra unor societăţi cu capital majoritar sau integral de stat
„Recentele evoluții în planul economic, generate de contextul geopolitic din vecinătatea țării noastre, reclamă acțiuni concrete din partea statului român, în vederea asigurării și protejării intereselor sale, iar aceasta este una dintre ele. Este una dintre măsurile urgente de redresare economico-financiară la operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, din domenii vitale ale economiei naționale”, susține deputatul PSD Viorica Sandu.
Prin procedurile specifice, A.A.A.S poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate al acestor societăți.
„Proiectul de lege adoptat reglementează cadrul general privind preluarea de către A.A.A.S a creanţelor bugetare restante aflate în administrarea A.N.A.F asupra unor societăţi cu capital majoritar sau integral de stat, scopul fiind de a le reintegra în mediul economic, prin aplicarea unor metode de restructurare, în cadrul planurilor de reorganizare, acestea fiind atributele specific ale A.A.A.S”, explică deputatul gălățean.
Camera Deputaților este for decizional.
Vremea se anunță frumoasă de Paște și de 1 Mai. Temperaturile vor fi peste cele obişnuite, până aproape de jumătatea lunii mai, anunță meteorologii.
Pentru săptămâna 14-21 aprilie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în jumătatea estică a teritoriului.
În săptămâna 21-28 aprilie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări, cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în regiunile nordice. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor excedentară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zona Carpaţilor Occidentali.
Pentru săptămâna 28 aprilie-5 mai, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării.
Meteorologii anunță că în săptămâna 5-12 mai, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.
Un portal informatic pentru programarea pacienților și transmiterea rezultatelor de laborator la distanță, brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până la externare, precum și un portal de telemedicină, pentru o legătură mai rapidă între medici și pacienți, se numără printre noile servicii medicale ce vor fi oferite gălățenilor la Spitalul Orășenesc din Târgu Bujor.
Toate acestea vor fi posibile grație unor investiții în valoare de peste 1,4 milioane de lei, fonduri atrase printr-un proiect cu finanțare prin PNRR.
„Introducerea noilor servicii medicale - de care vor beneficia nu doar locuitorii din Târgu Bujor, ci și cei din comunele din apropiere - va cuprinde calculatoare performante și mijloace de comunicații mai eficiente, precum și programe informatice speciale, dedicate activității spitalelor”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Iată care vor fi principalele îmbunătățiri:
Portalul medical: Programarea pacienților și transmiterea rezultatelor de laborator nu vor mai necesita deplasarea fizică la spital a persoanelor în cauză, ceea ce va aduce un grad mai ridicat de eficiență, dar și de confort.
Soft pentru trasabilitatea pacientului: Fiecare persoană va primi la internare o brățară inteligentă cu ajutorul căreia vor fi gestionate fișele și istoricul medical al pacientului, inclusiv eventualele alergii sau boli cronice, tratamentele și consultațiile, se va asigura aplicarea corectă a medicației și administrarea datelor etc.
Portalul de telemedicină-teleconsult: Pacienții vor putea beneficia de consultații medicale prin apeluri video/audio, la recomandarea medicului. Această soluție permite un acces mai ușor și mai rapid la specialiști, contribuind la stabilirea unui diagnostic corect, transmiterea datelor medicale și la monitorizarea continuă a stării de sănătate a pacienților.
„Tehnologia modernă va deveni un aliat de nădejde al medicilor și pacienților de la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor. Totul, pentru servicii medicale de calitate, rapide și eficiente”, a mai transmis Costel Fotea.
Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
''În această perioadă prepascală, printr-un parteneriat încheiat de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu mai mulți distribuitori autorizați de alimente și produse de panificație, fiecare familie din cele 2.651 afectate de inundațiile de anul trecut primesc pachete cu câte 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei. Darurile pascale sunt în valoare de peste 530.000 lei'', se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Mai multe transporturi pline cu daruri au ajuns deja în localitățile afectate de inundații, cu această ocazie în mijlocul semenilor greu încercați aflându-se arhiepiscopul Dunării de Jos, părintele Casian, care a oficiat o slujbă în care le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la achiziționarea produselor oferite sinistraților.De la primele ore ale dimineții, mai multe transporturi pline cu daruri au ajuns, de la Galați, în zona sinistrată din Câmpia Covurluiului, pentru familiile greu încercate de revărsarea apelor din toamna anului trecut.
O mare parte din darurile de astăzi au fost descărcate la Centrul social parohial din localitatea Slobozia Conachi, de unde au fost distribuite către sinistrați. Pentru cei care nu s-au putut deplasa, clericii și voluntarii au mers pe la casele familiilor sinistrate și le-au oferit.
În mijlocul oamenilor s-a aflat Părintele Arhiepiscop Casian.
Opt dintre pacienții palestinieni aduși din Fâșia Gaza, miercuri seară, au fost transferați în Norvegia cu o aeronavă Spartan, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).
„O aeronavă C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri seara, 9 aprilie, către Oslo, Norvegia, având la bord opt pacienți și 13 aparținători dintre cei reveniți din Israel în aceeași seară. Alți pacienți au fost transportați către Malta și Luxemburg cu aeronave ale unor state partenere din Uniunea Europeană, iar patru, împreună cu opt aparținători, au rămas în România pentru îngrijiri medicale”, se arată într-un comunicat transmis joi de MApN.
Sursa citată precizează că în România au fost aduși din Israel, în cursul serii de miercuri, 18 pacienți și 29 de membri de familie, cu o aeronavă C-130 Hercules a Ministerului Apărării Naționale. Pe timpul zborurilor, asistența medicală a fost asigurată de medici și asistenți UPU-SMURD din Spitalul Clinic de Urgență București și din cadrul MApN.
„Misiunile s-au desfășurat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, ca răspuns a cererii primite de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul Common Emergency Communication and Information System (CECIS), din cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene”, se mai menționează în comunicat.
Faza națională a concursului „Duckling Swimming Race” a adunat 80 de sportivi de la 4 cluburi la Bazinul Baia Comunală din Galați.
Pe lângă sportivii gălățeni de la CSM și Aqua Sport, au fost prezenți și înotători de la Asociația Sport Club Constanța și de la Natantibus Tulcea.
Sportivii de la CSM Galați, pregătiți de antrenoarele Mihaela Hodină şi Mihaela Bârligea, s-au aflat ca de obicei printre protagoniști.
Eva Banciog a câștigat toate cele 4 probe la care a participat la categoria copii născuți ín 2016. Anca Pintilie a urcat de 3 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și o dată pe locul 2 la categoria 2010 plus. Amelia Mazilu s-a impus la categoria 2013. Maya Ragea a obținut 2 locuri 1 la categoria 2011. Luca Trofin a obținut de asemenea 4 locuri 1 la categoria 2010 plus.
Au mai obtinut obținut clasări pe podium Ștefan Stan, Carolina Costandache, Maria Oprișan, Matei Burtea, Carla Dogaru și Mihai Breahnă.
„A fost o competiție superbă în care entuziasmul copiilor a fost vioara 1. Astfel de concursuri nu fac decât sã-i detemine pe participanți sã simtă gustul competițiilor de anvergură”, a transmis CSM, pe pagina sa de Facebook.
CFR Călători suplimentează numărul de trenuri care vor circula spre și dinspre litoral în minivacanța de 1 Mai, potrivit unui comunicat al companiei, publicat luni pe site.
„Cu prilejul minivacanței de 1 Mai, care prin tradiție este petrecută pe litoralul românesc, CFR Călători va asigura, în perioada 25/26 aprilie - 4/5 mai 2025, în plus față de trenurile existente în programul obișnuit de circulație, mai multe legături spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din București Nord, Suceava, Iași, Buzău, Oradea”, se arată în comunicat.
De asemenea, și călătorii din alte regiuni ale țării au la dispoziție o serie de conexiuni rapide din Capitală, pe fondul existenței mersului de tren cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord - Constanța și retur.
În zilele cu trafic crescut din această minivacanță, CFR Călători pune la dispoziția publicului călător capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă pentru asigurarea deplasării către zonele de interes aflate pe teritoriul țării.
De asemenea, pasagerii se pot bucura de reduceri de până la 10% la cumpărarea legitimațiilor de călătorie cu anticipație sau de 10% reducere dacă optează pentru oferta dus-întors.
Un bărbat care a fost agresat în afara țării, în urmă cu câteva zile, a fost găsit mort într-un apartament.
Luni, 7 aprilie 2025, ora 10:10, Secția 1 Poliție Galați a fost sesizată, prin apel la numărul unic de urgență 112, cu privire la faptul că un bărbat a fost agresat fizic cu câteva zile în urmă, în afara țării, și se simte rău. S-a solicitat de urgență intervenția unui echipaj de ambulanță, la un imobil de pe strada Nicolae Bălcescu, din municipiul Galaț
„Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că bărbatul în cauză, de 44 de ani, nu a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de cadrele medicale, fiind declarat decesul acestuia”, a anunțat Poliția Galați.
În cauză, a fost deschis un dosar penal pentru „infracțiunea de ucidere din culpă, iar, în funcție de rezultatul necropsiei și al cercetărilor, vor fi luate măsurile legale ce se impun”.
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis un mesaj de Ziua NATO în România şi aniversarea a 21 de ani de la aderarea ţării la Alianţă, că NATO „rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile în cadrul Alianţei este de neclintit”.
„Sărbătorim 21 de ani de când România a devenit parte a celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie. Aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană au reprezentat principalele obiective strategice asumate de ţara noastră după Revoluţia din Decembrie 1989, iar realizarea lor a marcat pozitiv evoluţia societăţii noastre către o democraţie autentică. În actualul context internaţional, mai mult decât oricând, apartenenţa la NATO constituie atât o garanţie de securitate, cât şi o bază solidă pe care ţara noastră să-şi continue dezvoltarea şi să se profileze ca pilon de stabilitate regional şi ca un aliat responsabil”, a transmis Ilie Bolojan.
Potrivit lui Bolojan, prin structurile NATO pe care România le găzduieşte, precum şi prin participarea militarilor la Grupul de luptă NATO din Polonia şi la misiunile de poliţie aeriană întărită în ţările baltice, România are un rol important la întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.
„NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile în cadrul Alianţei este de neclintit. În acelaşi timp, vom contribui la consolidarea securităţii europene, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Vom sprijini în continuare Ucraina, în perspectiva obţinerii unei păci juste şi durabile”, a adăugat Bolojan
România şi-a respectat angajamentului asumat la nivel NATO şi a majorat bugetul destinat Apărării la peste 2% din PIB, mai transmite Ilie Bolojan.
„Vizăm o creştere graduală în următorii ani, în condiţii de echilibru bugetar şi cu sprijinul instrumentelor europene. Vom continua să folosim această bază financiară pentru a prioritiza modernizarea şi dotarea Armatei României, creşterea interoperabilităţii cu aliaţii, instruirea personalului militar şi revitalizarea industriei naţionale de apărare. Totodată, este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a asigura mobilitatea”, susține președintele interimar.