Ciprian MOCANU

Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din cadrul Ligii Studenților din Universitatea „Dunărea de Jos” Galați anunță lansarea Festivalului “Zilele

Basarabiei” ediția XXIV, care are loc în perioada 24.03-30.03.2025.

Festivalul „Zilele Basarabiei” este un proiect tradițional al Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni “Ștefan cel Mare și Sfânt” din cadrul Ligii Studenților din Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, ce a debutat în anul 2001, aflându-se la cea de-a XXIV-a ediție.

Festivalul a debutat oficial pe 24 martie, în incinta Casei Artelor din Galați, reunind reprezentanți ai mediului academic, oficialități locale, membri ai organizațiilor partenere și invitați speciali. În spiritul tradiției, participanții vor fi întâmpinați cu pâine și sare, iar discursurile inaugurale vor evidenția importanța acestei sărbători pentru comunitatea basarabeană din România.

Ziua de joi, 27 martie, este dedicată reflecției și aprofundării unor teme esențiale legate de relațiile dintre România și Republica Moldova. Un moment central al zilei va fi Masa Rotundă cu tema „Provocări și actualități în lumea contemporană”, care va avea loc la ora 16:00 în sala Consiliului Local, în incinta Primariei Judeţului Galaţi.

Masa rotundă va oferi o perspectivă amplă asupra contextului geopolitic, social și economic din Republica Moldova, punând în lumină atât dificultățile, cât și oportunitățile existente pentru tineri.

După dezbatere, participanții vor avea ocazia să se bucure de un moment culinar special – „Basarabia Culinară”, unde vor putea degusta preparate tradiționale moldovenești, descoperind astfel o parte importantă a identității culturale basarabene.

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, s-a întâlnit cu reprezentanții Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România. Acești tineri, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, reprezintă vocea copiilor din mediul rural, calitate în care și-au prezentat propunerile (fundamentate pe experiențele lor și ale colegilor) pentru îmbunătățirea sistemului educațional din România.

Ministrul Educației și Cercetării a agreat propunerile primite și a luat în calcul experiențele împărtășite de copii

„Conform studiilor, nu există diferențe semnificative între modul în care elevii din mediul urban și cei din mediul rural utilizează TikTok (și/sau alte rețele sociale), ceea ce oferă oportunitatea de a reduce decalajele educaționale prin promovarea unor materiale informative accesibile tuturor elevilor”, a declarat ministrul.

Oficialul a menționat faptul că obiectivul său este să reformeze în mod real învățământul românesc, punctul de pronire fiind mediul rural, unde situația implică mai multe dificultăți, din fericire surmontabile (de la infrastructură școlară la pregătirea cadrelor didactice).

„Este necesară o abordare coerentă și susținută pentru a asigura un sistem educațional echitabil și de calitate pentru toți copiii, indiferent de locul în care trăiesc. Încerc să înțeleg cât mai bine funcționarea sistemului de educație prin discuții directe cu cei implicați în acest sistem, pentru a putea prezenta un luna mai un diagnostic, iar în baza acestuia, propuneri care sa reformeze sistemul în beneficiul tuturor actorilor implicați”, a conchis ministrul Daniel David.

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, s-a întâlnit cu reprezentanții Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România. Acești tineri, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, reprezintă vocea copiilor din mediul rural, calitate în care și-au prezentat propunerile (fundamentate pe experiențele lor și ale colegilor) pentru îmbunătățirea sistemului educațional din România.

Astfel, copiii au evidențiat necesitatea introducerii gândirii critice ca unitate de învățare, pentru a sprijini elevii în procesul de analiză și luare a deciziilor informate.

De asemenea, au subliniat nevoia îmbunătățirii accesului la educație, atât prin asigurarea unui transport școlar eficient, cât și prin extinderea Programului Național Masă Sănătoasă, astfel încât toți copiii, indiferent de mediul în care trăiesc, să beneficieze de condiții optime pentru educație.

Un alt subiect abordat a fost introducerea interdisciplinarității în materiile școlare, astfel încât elevii să facă mai simplu conexiunile între diferite domenii de studiu și să beneficieze de o educație aplicată și adaptată nevoilor actuale.

De asemenea, în contextul noilor planuri-cadru pentru liceu (proiecte), copiii din Consiliu au solicitat să se țină cont atât de nivelul de pregătire al profesorilor, cât și de dificultățile pe care elevii le-ar putea întâmpina în alegerea reală a disciplinelor opționale.

O altă propunere cu statut de provocare lansată ministrului Daniel David a fost să intre în lumea lor prin crearea de conținut educațional pe platforma TikTok (și/sau alte rețele sociale), demers pe care, de altfel, ministrul Educației și Cercetării l-a adoptat, îl susține și l-a anunțat recent ca pilon esențial al programului de combatere a pseudoștiinței și a manipulărilor.

Într-un context în care medicina modernă pune un accent tot mai mare pe dezvoltarea unor metode inovatoare de diagnostic și tratament, în perioada 21-22 Martie 2025, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași devine epicentrul progresului științific și al schimbului de cunoștințe prin organizarea primei ediții a Conferinței Naționale de Neuroștiințe Moderne „Boli Rare & Autoimune”, având ca temă centrală „Noi tendințe în diagnostic și tratament”.

Evenimentul este organizat în format Hibrid, reunind specialiști din principalele centre universitare din România în domeniul bolilor rare și autoimune pentru a dezbate cele mai recente progrese în diagnosticarea și tratamentul bolilor rare și autoimune, facilitând un cadru de discuție interdisciplinar și de schimb de bune practici între specialiștii din domeniu. Formatul Hibrid va permite unui număr cât mai mare de medici și specialiști să asiste la lucrările acestei conferințe.

Conferința se desfășoară sub coordonarea științifică a Prof. Univ. Dr. Habil. Lucian EVA, Medic Primar Neurochirurg, Manager General al Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, în calitate de Președinte al conferinței, precum și a dr. Florentina DANCIU, Medic Primar Neurologie, Șef Secție Neurologie I din cadrul aceluiași spital, în calitate de Președinte Executiv. Cei doi specialiști vor coordona lucrările științifice și vor facilita dialogul interdisciplinar dintre profesioniștii din domeniu.

 

Dacă ești cadru didactic sau lucrezi cu copii și tineri, ai acum oportunitatea de a participa la un curs diferit despre sănătatea mintală și bunăstarea emoțională în școli.

Două zile intense de formare în care vei învăța:

-Strategii eficiente pentru gestionarea stresului și prevenirea epuizării profesionale

-Tehnici de sprijin psiho-emoțional pentru profesori și elevi

-Metode practice pentru a crea un mediu educațional echilibrat

Înscrierile încă mai sunt deschise: https://shorturl.at/Kyywp

-------------------------

Programul de formare în sănătate mintală și bunăstare emoțională a personalului școlar/specialiștilor în educație din județul GALAȚI este oferit în cadrul proiectului “Crearea unui model funcțional de intervenție pentru sănătate mintală și sprijin psihosocial pentru copii și adolescenți” prin parteneriatul dintre Fundația Romanian Angel Appeal și UNICEF.

Conținutul este elaborat de către Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei și experți în neuropsihologie și educație socio-emoțională, bazându-se pe cele mai recente cercetări și practici în domeniu.

De aceea, programul de formare își propune să aducă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a identifica semnele de dificultate emoțională atât ale elevilor, cât și cele personale, dar și strategii de a interveni eficient.

Simularea Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (EN), organizată de Ministerul Educației și Cercetării în anul școlar 2024 - 2025, a început luni, 17 martie, cu proba de Limba şi literatura română.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor specifice aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.

Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanți se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată. Pentru a răspunde diverselor întrebări privind acest proces (introdus, începând cu anul 2024, pentru toate examenele organizate de MEC), ministerul a pus la dispoziție un ghid informativ (FAQ).

Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afișare, nu se vor înmâna elevilor coduri individuale pentru anonimizare.

Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel național sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale.

Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.

Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 va avea loc în intervalul 24 - 27 martie. Rezultatele vor fi comunicate în data de 8 aprilie.

Seria manifestărilor anunțate în programul atelierelor MERITO-CCD Galaţi este co-organizată voluntar de profesorii din comunitatea MERITO locală.

Atelierele de învăţare colaborativă, de la profesori pentru profesori, directori, studenţi şi elevi, sunt structurate tematic, pe niveluri de învăţământ şi arii curriculare, şi se vor desfăşura în paralel, conform programului şi facilitate de profesorii facilitatori. Fiecare atelier va dura cca. 5 ore, pe parcursul a 2 sesiuni (dimineaţă şi după-amiază), pentru aceeaşi grupă de ~25 de profesori participanţi.

- Doina Geru, profesoară parteneră MERITO de Limba engleză şi directoarea Casei Corpului Didactic Galaţi;

- Antoneta Împuşcatu, Diana-Cătălina Popa, Anca Dediu, Doru Căstăian şi Dan Voiculescu, profesori MERITO din comunitatea locală;

- Simona Marin, prof. univ. dr. hab., de discipline pedagogice și practică pedagogică, şi director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galați;

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul şi împreună cu Casa Corpului Didactic Galaţi, Universitatea "Dunărea de Jos" şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul UDJ-GL, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi filiala RBL - Dunărea de Jos.

Studenții Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie au participat la workshopul „Cum să faci un referat științific”, organizat în cadrul programului Coaching Academic „Student Zi de Zi”. Sub îndrumarea profesorului Daniela Rusu-Mocănașu, participanții au aprofundat rigorile redactării academice, au învățat să structureze un referat bine documentat și au analizat metode eficiente de argumentare și utilizare a surselor.

Printr-o abordare interactivă și aplicată, acest workshop le-a oferit studenților exemple practice și ghiduri utile pentru dezvoltarea competențelor academice.

„Este un pas important spre excelență în redactarea științifică!”, a punctat, cu această ocazie, coordonatoarea workshopului amintit.

Inspectoratul Școlar Județean Galați anunță că, în perioada următoare începe simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a.

Ministerul Educației și Cercetării a publicat Calendarul probelor, care este disponibil (în) în imaginea atașată. Astfel, pentru cei interesați, iată câteva informații necesare pentru elevii care vor aplica la EN 2025, pentru redactarea lucrărilor scrise:

La proba de limba și literatura română și/sau maternă:

- Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

- În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

- Un răspuns completat poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise și scrierea în dreapta a literei asociate răspunsului considerat corect.

- Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de matematică:

- La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

- Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

- Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.

 

În această săptămână, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a luat trei decizii fundamentale pentru protecția românilor, prin combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor.

Primul pas deja a fost făcut. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării a realizat un parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online, care va fi diseminat și discutat în cadrul școlilor/universităților din țară. Decidenții din educație-cercetare sunt încurajați să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor/studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare și, totodată, să protejeze imaginea/demnitatea personală și umană în general.

Ghidul privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online este un ghid practic construit în 11 puncte și poate fi descărcat de persoanele interesate accesând link-ul postat pe site-ul ministerului la adresa https://www.edu.ro/press_rel_20_2025


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/mediainfo/public_html/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269