„Îmbătrânirea populației rezidente, un fenomen greu de oprit“ Recomandat

Biblioteca Academiei Române, în colaborare cu Institutul Național de Statistică, a organizat evenimentul de dezbatere pe seama primelor rezultate provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor. Sub tema „Îmbătrânirea populației rezidente, un fenomen greu de oprit“

Președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, a vorbit despre îmbătrânirea populației rezidente, tranziția demografică, migrația internațională, scăderea populației rezidente, îmbătrânirea populației, dezechilibrele demografice între județe, implementarea unui mecanism de identificare a populației rezidente „fără a intra pe teren“.

Observăm că, pe parcursul ultimilor 30 de ani, avem o scădere a populaţiei de aproape 4 milioane de persoane, iar dacă ne comparăm cu anul 1966, populaţia României din 2021 este la nivelul celei de atunci. Piramida vârstelor este un instrument foarte important pentru a vedea nu numai structura pe cele două vârste, dar și care este impactul unor decizii politice,al unor schimbări politice sau al unor momente importante din istoria unei ţări. Şi, aici, practic ce ar trebui să observăm? În primul rând că avem două piramide. Avem piramida vârstelor de la ultimele două recensăminte şi observăm o scădere a bazei, deci practic o scădere a populaţiei rezidente tinere atât la recensământul din 2011, cât şi la recensământul din 2021. Aici aş face o observaţie. Se observă că la recensământul din 2021 baza este şi mai mică şi avem la nivelul populaţiei de sub un an o scădere cu 18%. Această cohortă poate să crească în perioada următoare întrucât veţi vedea ceva. Efectul migraţiei internaţionale, cel puţin din perioada 2002 - 2013, 2014, este o perioadă de vârf, se concretizează în această perioadă prin copii născuţi în străinătate şi înregistraţi în România după o anumită perioadă. Şi veţi vedea că este posibil ca această bază să fie ameliorată în perioada următoare întrucât copiii care sau născut în 2021 pot fi înregistraţi şi pot rămâne în populaţia rezidentă, că şi aici sunt două categorii: îi înregistrezi, dar pleacă, şi atunci sunt consideraţi persoane care migrează, sau sunt înregistraţi şi rămân, şi atunci sunt persoane care rămân în populaţia rezidentă” a spus Tudorel Andrei.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 21:37

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.