La data de 6 februarie este marcată, la nivel mondial, Ziua Fără Telefon Mobil dar și Ziua Siguranţei pe Internet, potrivit https://www.saferinternetday.org; în unele state, această zi este marcată prin evenimente specifice timp de o săptămână sau pe durata întregii luni.
Salvați Copiii marchează Ziua Siguranţei pe Internet 2024 prin acţiuni menite să combată abuzurile online.
Din datele publicate de Salvați Copiii, reiese faptul că:
– Intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinţii cu copii de această vârstă afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook şi 17% Snapchat.
– Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor.
– 34% dintre adolescenţii de 16 – 17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi şi 14% depăşesc 6 ore pe zi;
– Doi din cinci copii spun că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creştere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021, arată cel mai recent studiu realizat în rândul copiilor.
Pentru a marca Ziua Siguranţei pe Internet din acest an, Organizaţia Salvaţi Copiii pune la dispoziţia părinţilor ghidul „Copilul tău este în siguranţă pe internet?”, o resursă practică creată pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor în navigarea lor sigură pe internet. Ghidul, care poate fi descărcat de pe oradenet.ro, poate fi adaptat pentru orice grupă de vârstă şi abordează aspecte precum importanţa implicării în educaţia online a copilului sau identificarea riscurilor principale online, oferind modalităţi de intervenţie şi sprijin. Acesta promovează, totodată, construirea de legături puternice cu copilul atât în mediul offline, cât şi în lumea online. Ghidul răspunde, de asemenea, la întrebări şi curiozităţi comune din partea părinţilor şi îi invită la dezbateri şi schimb de experienţe.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.