Bogdan Lungu

Asocierea de firme de construcții din Galați Tancrad-Arcada-Citadina a depus singura ofertă la licitația Consiliului Județean Galați pentru modernizare și lărgire la 4 benzi pe DN 25 Galați-Tudor Vladimirescu, un contract de peste un miliard de lei, scrie Economedia.

Contractul pentru modernizarea DN 25 Galați-Tecuci, cunoscut și ca „Drumul morții” din cauza numeroaselor accidente produse, a fost scos la licitație pe 23 februarie pentru 1,1 miliarde lei și finanțare europeană prin Programul Transport 2021-2027.

Dacă oferta este conformă, contractul va fi semnat în câteva săptămâni după analiza ofertei și se intră în etapa de proiectare de 6 luni.

Contractul este cu clauză suspensivă, prin urmare Ministerul Transporturilor trebuie să aprobe trecerea pe fonduri europene, în caz contrar contractul urmând să fie anulat.

Lucrările de reabilitare și modernizare vor avea loc pe drumul național DN 25, la poziția kilometrică 31+075 - 68+097,7, și pe DN 2B, poziția kilometrică 125+300 - 128+286,42.

„Este o investiție vitală pentru Galați, având în vedere ca DN25 este cel mai circulat și cel mai aglomerat drum din județul nostru, cu un trafic de aproape 6.000 de mașini în 24 de ore pe anumite porțiuni, din care aproape 20% sunt camioane.

Va fi modernizată și extinsă la patru benzi o porțiune de aproximativ 40 de kilometri de pe acest drum național, pe ruta : ieșire din municipiul Galați – Movileni – Șendreni – Braniștea – Independența – Piscu – Tudor Vladimirescu – Hanu Conachi (intersecția cu DN25A). Vom moderniza toate podurile și pasajele de cale ferată de pe traseu, inclusiv podul de la Piscu. Mai mult, vom construi poduri și pasaje de cale ferată noi, în imediata apropiere a celor existente, pentru a putea extinde și în aceste zone drumul la patru benzi. De asemenea, pentru a reduce numărul mare de accidente de pe acest drum, vom monta parapeți de delimitare a celor două sensuri de circulație.

Practic, drumul va fi modernizat complet de la ieșirea din municipiul Galați, de undeva din zona Tirighina (Borcan) și până la Hanu Conachi, la intersecția cu DN25A, drumul care duce către Nănești, pe care îl vom extinde, de asemenea, la patru benzi, până la intersecția cu viitorul Drum Expres Brăila – Focșani, astfel încât să avem un drum modern și mult mai sigur de la Galați până la Autostrada Moldovei”, declara în februarie președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Federaţia Băncilor pentru Alimente din România organizează, în perioada 19 - 21 aprilie, cea de-a 10-a ediţie a Colectei Naţionale de Alimente, sub sloganul "Împreună hrănim speranţa".

„Colecta Naţională de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate la nivel naţional, organizată de Federaţia Băncilor pentru Alimente din România - FBAR, împreună cu cele nouă Bănci Regionale din Bucureşti, Cluj, Roman, Braşov, Oradea, Timişoara, Constanţa şi Galaţi, revine şi anul acesta în preajma sărbătorilor de Paşte. Campania mobilizează de fiecare dată mii de voluntari şi sute de organizaţii partenere, uniţi de misiunea de a-i sprijini pe cei mai vulnerabili dintre semenii noştri, iar această ediţie continuă maratonul de solidaritate şi generozitate”, precizează organizatorii într-un comunicat.

Ediţia de Paşte din acest an se va desfăşura în 828 de magazine ale partenerilor tradiţionali ai Băncilor pentru Alimente, care susţin constant misiunea acestora de a combate şi reduce risipa alimentară şi sărăcia, respectiv în toate cele 355 de magazine Lidl din ţară, în toate cele 377 de magazine Penny|Rewe, în 41 de magazine Auchan România şi în 55 de magazine Kaufland.

În toate aceste magazine, în cele trei zile de campanie, clienţii sunt invitaţi să facă un gest simplu şi concret de sprijin faţă de cei care au mai mare nevoie, achiziţionând şi donând alimente neperisabile, precum făină, orez, mălai, ulei, zahăr, conserve de carne şi peşte, cereale, paste făinoase, patiserie ambalată, biscuiţi, ciocolată, sosuri, gemuri, seminţe şi fructe uscate, ceai şi cafea. Alimentele pot fi donate în cutiile sau coşurile special amenajate, aflate după casele de marcat.

Ediţia aniversară va beneficia de sprijinul a peste 4.700 voluntari dedicaţi, care vor contribui la colectarea, sortarea şi distribuirea donaţiilor. Voluntarii, recunoscuţi după vestele portocalii, vor fi prezenţi la intrarea şi pe culoarele magazinelor partenere, îndrumând şi oferind sprijin celor care doresc să se implice. Aceştia vor distribui pungile portocalii, simbol al campaniei, în care se pot dona alimentele.

"Toate alimentele donate vor fi distribuite în scurt timp după colectare, prin intermediul Băncilor pentru Alimente şi a numeroaselor organizaţii partenere, către cei mai vulnerabili: copii din centre de zi şi de plasament, familii sărace, vârstnici din cămine şi multe persoane aflate în dificultate", susţin organizatorii.

Campania, cunoscută în 30 de state din Europa unde funcţionează Bănci pentru Alimente, a demarat în România în 2019, în parteneriat cu Lidl România. Dacă la prima ediţie erau doar 12 magazine implicate, an de an s-au alăturat alţi parteneri importanţi: Penny | Rewe, Auchan, Kaufland, iar numărul magazinelor a ajuns astăzi la 832.

În cele 9 ediţii desfăşurate până acum au fost donate peste 423 de tone de alimente, au fost implicate 510 ONG-uri partenere, alimentele ajungând la peste 120.000 de oameni.

Campania se desfăşoară în parteneriat cu Lidl România, Penny | Rewe România, Auchan România, Kaufland România şi este posibilă cu sprijinul CHEP România şi Edenred România.

Prefectul Andreea - Anamaria Naggar a participat, luni, 15 aprilie, la tragerea la sorți în vederea desemnării președinților și locțiitorilor Birourilor electorale de circumscripție din județul Galați.

Conform unui comunicat al Prefecturii Galați, la tragerea la sorți au mai participat președintele Tribunalului Galați - judecătorul Giulio Costel Nedelcu, Nicoleta Butunoiu – secretarul general al Prefecturii, judecătorul Răzvan Dicu și Claudia Iacob – grefier șef de secție la Tribunalul Galați.

În urma tragerii la sorți, realizată de președintele Tribunalului Galați, judecătorul Costela Dumitrache a fost desemnată președinte al Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 18 Galați, iar judecătorul Laura Mălina Panea, locțiitor.

De asemenea, au fost desemnați președinții și locțiitorii Birourilor electorale de circumscripție din județul Galați, listă putând fi consultată pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Galați:

https://gl.prefectura.mai.gov.ro/alegeri-locale-si-europarlamentare-2024/

Desemnarea persoanelor menționate  s-a făcut în ședință publică, la sediul Tribunalului Galați.

Biroul Electoral de Circumscripție nr. 18 Galați are sediul pe strada Stadionului nr. 1 (Sala Sporturilor) și are program, zilnic, între orele 9:00 și 17:00.

În urma unui control desfășurat de comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Galați, la un punct de lucru al unui lanț internațional de supermarketuri specializate în comerțul cu amănuntul, au fost identificate anumite nereguli, care au conduc la aplicarea unor sancțiuni conform legislației în vigoare, a informat Garda de Mediu Galați.

La unitatea în cauză s-au aplicat două amenzi:

- 3.000 de lei, pentru înscrierea de date incomplete sau incorecte în evidența gestionării deșeurilor și raportările transmise autorităților,

- 5.000 de lei, pentru neprezentarea formularelor de transport la predarea unor deșeuri, conform regulilor stabilite.

În vederea asigurării protecției mediului, au fost luate măsuri corespunzătoare, potrivit Gărzii de Mediu Galați.

În perioada mai - iunie 2024, Compartimentul Observator Astronomic - Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați organizează proiectul educațional „Sistemul Solar", coordonat de muzeograful Iuliana Cantoneanu.

Participanții vor fi introduși în tainele astronomiei, respectiv formarea sistemul solar.

Proiectul se adresează preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV.

Pentru informații suplimentare şi înscrieri, cadrele didactice pot suna la secretariatul CMSN, la numărul 0742 798 472.

„Guvernul a adoptat prin OUG sprijinul pentru autoritățile locale pentru a finaliza proiectele cu finanțare prin fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și prin PNRR”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Acesta a precizat că actul normativ dă posibilitatea autorităților locale, cu excepția municipiilor reședință de județ și a sectoarelor Municipiului București să solicite de la Ministerul Finanțelor contractarea, până la data de 30 septembrie 2024, a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard lei.

„Aceste împrumuturi pot fi solicitate pentru asigurarea cofinanțării cheltuielilor neeligibile în vederea realizării, respectiv finalizării proiectelor nefinalizate sau nefuncționale derulate în cadrul programelor operaționale finanțate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020. De asemenea, pentru asigurarea prefinanțării sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la UE și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, după caz, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate respectivelor proiecte. Totodată, se pot solicita împrumuturi și pentru asigurarea sumelor necesare implementării proiectelor finanțate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului locale, evidențiate distinct în fiecare contract. Autoritățile locale au nevoie de avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale și trebuie ca, la data depunerii documentației, să nu prezinte restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare”, a adăugat Mihai Constantin.

El a menționat că valoarea maximă ce poate fi autorizată către o unitate administrativ-teritorială este 35 de milioane de lei pentru județe, 20 milioane lei pentru municipii, nelimitat pentru comune și pentru orașe, iar perioada de rambursare este de până la 5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.

Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 1-6 aprilie, o campanie națională de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și cele privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii din construcții clădiri; lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcții

Rezultatele acestei campanii la nivelul județului Galați sunt următoarele:

În domeniul relații de muncă:

În urma celor 22 de controale efectuate (din care 2 au fost efectuate sâmbăta), inspectorii de muncă au depistat 16 persoane prestând muncă nedeclarată (din care 14 fără contract individual de muncă și 2 prestând activitate deși aveau contractul individual de muncă suspendat) și au aplicat 5 amenzi în valoare de 320.000 lei.

Au mai fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, din care o amendă în valoare de 1.500 lei și 14 avertismente pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă și a altor prevederi legale.

Au fost dispuse 28 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.

În domeniul securității și sănătății în muncă:

În urma celor 22 de controale efectuate, inspectorii de muncă au aplicat un număr de 29 de sancțiuni contravenționale, din care 18 avertismente și 11 amenzi în valoare totală de 60.500 lei, și au dispus 29 de măsuri remedierea neconformităților constatate.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost:

- Schele neconforme, fără scări de acces de la un nivel la altul, fără podine și fără balustrade de protecție;

- Un exemplar al planului propriu de securitate și sănătate în muncă nu se găsea pe șantierul verificat, contrar prevederilor art. 34 din HG 300/2006 actualizată;

- Lipsa instruirii din punct de vedere al securității și sănătății în muncă la intrarea pe șantier;

- Primirea la lucru, inclusiv pentru lucru la înălțime, a lucrătorilor fără ca acestora să le fi fost asigurată supravegherea medicală pentru a se stabili dacă aceștia corespund sarcinii de muncă primite;

- Desfășurarea activității în prezența unor goluri neprotejate;

- Lucrătorii nu sunt dotați cu echipamentul individual de protecție sau de multe ori nu îl utilizează (de exemplu, casca, centura de siguranță, salopete);

- Utilizarea unui echipament de muncă (electropalan) care nu era verificat ISCIR.

Bilanțul acestor controale a fost făcut de Bogdan Trandafir, inspectorul-șef al ITM Galați: „În cadrul acestei campanii au fost aplicate 49 sancțiuni contravenționale din care 17 amenzi în valoare totală de 382.000 lei, din care 320.000 lei pentru muncă nedeclarată. Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați va desfășura, în continuare, controale și campanii de informare și conștientizare a angajatorilor și angajaților cu scopul combaterii fenomenului de muncă nedeclarată/subdeclarată care reprezintă un pericol real atât pentru economia țării cât și pentru persoanele care o acceptă și angajatorii care o practică, dar și cu scopul consolidării culturii de prevenire a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională”.

Pe fondul schimbărilor climatice, seceta prelungită înregistrată încă din toamnă și pe toată perioada iernii, precum și creșterea semnificativă a temperaturilor pentru această perioadă a anului determină scăderea nivelurilor statice ale apei în foraje și, pe cale de consecință, scăderea debitului de apă captat.

Apă Canal SA Galați, în calitate de operator regional la nivelul județului Galați, a luat în calcul aceste riscuri legate de alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor și ia măsuri de creștere a capacităților la sursă, prin lucrări de reabilitare a unor foraje din localitățile vulnerabile sau prin denisiparea puțurilor existente în aria de operare.

Astfel, se intervine la 3 puțuri de pe frontul de captare Rotunda – Tecuci, la 3 foraje de pe frontul de captare Cosmești, dar și la câte un foraj din comunele Vârlezi, Rădești, Vânători și Gohor.

„Prin aceste lucrări, vom reuși să suplimentăm cantitatea de apă captată și să asigurăm necesarul de apă al populației din aria de operare. Consumul de apă este deja în creștere și se va mări cu siguranță în lunile următoare. Scopul companiei este de asigura program de furnizare al apei potabile 24/24h în toate localitățile, inclusiv în perioadele caniculare”, afirmă Apă Canal într-un comunicat.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a organizat, luni, o activitate în cadrul Proiectului „Generație fără bariere – Suntem altfel”, finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene. Scopul proiectului este educarea tinerilor pentru conștientizarea riscurilor privind prevenirea violenței, a consumului de droguri și promovarea sănătății mintale.

La întâlnirea de la Galați a participat și ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero.

Sala a fost arhiplină, peste 300 de tineri alegând să participe la întâlnirea cu persoane cunoscute – influenceri, foști dependenți, care se află într-un proces de dezvoltare personală și profesională.

„Activitatea și-a propus și cred că a reușit să spargă barierele tăcerii și să arate tinerilor adevărata față a dependenței de droguri. Studenții noștri au stat față în față cu foști consumatori, care le-au împărtășit din traumele lor, dar și din procesul de recuperare. Am ascultat cu toții fiecare poveste și sper că am tras concluziile cele mai bune. Împreună cu specialiști din domeniu vom lupta împotriva dependenței de droguri”, a declarat rectorul interimar al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Daniela Buruiană, la finalul evenimentului.

Proiectul Anul European al Tineretului „Generaţia fără bariere – Suntem altfel”, finanțat prin Grantul Erasmus+ are obiect prevenirea consumului de droguri şi promovarea sănătăţii mintale și prevede o serie de acțiuni care se vor desfășura pe parcursul lunii aprilie în 20 de centre universitare.

 

Vineri, 5 aprilie, a avut loc semnarea recepției lucrărilor la primul proiect pe fonduri europene accesat de Zona Liberă Galați: „Îmbunătățirea conexiunii feroviare a Portului Bazinul Nou – lucrări de extindere a liniilor cu ecartament larg din dana 47 până în dana 53”, proiect finanțat prin POIM 2014 – 2020

„În premieră pentru Zona Liberă Galați, am accesat împreună și cu girul CN APDM SA Galați, și alături de Port Bazinul Nou SA, un proiect finanțat prin fonduri europene POIM 2014 - 2020, în valoare de aproape 2 milioane de euro. Obiectivul? Extinderea liniilor feroviare cu ecartament larg (specific CSI) de-a lungul danelor 51-53, o investiție-cheie pentru facilitarea fluxurilor de mărfuri dinspre Ucraina către Europa.

Contextul geopolitic actual a direcționat importante volume de mărfuri prin Portul Galați, iar calea ferată cu ecartament larg reprezintă principala modalitate de transport. Prin realizarea acestei noi infrastructuri feroviare în Zona Liberă, vom putea optimiza semnificativ procesele de încărcare-descărcare, reducând substanțial timpii de operare a navelor la cheu. Creșterea eficienței se va traduce în venituri mai mari pentru companiile din Zona Liberă, susținând astfel dezvoltarea economică a întregii regiuni.

O investiție solidă, menită să consolideze statutul Portului Galați, în general, și al Zonei Libere Galați, în mod particular, ca hub logistic strategic la Dunăre. Pas cu pas, transformăm Zona Liberă Galați într-un reper de referință pentru afaceri în regiune”, afirmă directorul Administrației Zonei Libere Galați, Cătălin Cojocaru.

Linia ferată cu ecartament larg, construită în cadrul acestui proiect, are o lungime totală de 641 de metri, dintre care 346 de metri sunt în Zona Liberă Galați.

Lucrările au fost executate de Tancrad Galați.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/mediainfo/public_html/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269