Peste jumătate din companiile străine consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit Recomandat

Mai mult de jumătate dintre membrii Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor șapte ani, notează Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Doar o treime dintre investitorii care au răspuns celei mai recente ediții a Business Sentiment Index (BSI) efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră piața din România atractivă în toamna anului 2023, față de 47% cât declarau același lucru în primăvară, pe fondul introducerii noului pachet de măsuri fiscal.

În plus, mai mult de jumătate dintre membrii FIC consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă, de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiții de piață nu s-au schimbat dramatic şi că România continuă să înregistreze creștere economică față de alte țări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage şi mai multe investiții. Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor.

Din păcate, aceste mișcări bruște de politică fiscală motivate doar de dorința de a aduce mai mulți bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepția, ci şi investițiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autoritățile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiții, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, președintele FIC, citat de ZF.

Cele mai mari provocări pentru investitori sunt impozitarea, neclarități şi incertitudini legislative, inflația ridicată /rata dobânzii şi lipsa forței de muncă.

Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 la număr) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. De asemenea, investițiile companiilor membre au fost de peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuției bugetului consolidat.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.