George Butura

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale anunță că organizează o nouă selecție publică de proiecte pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă în cadrul programelor de interes național „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente”, „Servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice” și „Centre de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice”, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.435/2022 privind aprobarea unor programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, cu modificările și completările ulterioare.

”Prin această inițiativă ne propunem să sprijinim vârstnici aflați în dificultate, oferindu-le îngrijire la domiciliu, hrană și servicii de recuperare. Vrem ca fiecare senior să știe că nu este singur, că are parte de sprijin, grijă și respect din partea noastră. Continuăm să investim în programe care pun omul în centrul atenției și să construim un sistem de asistență socială mai aproape de nevoile reale ale comunității”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Scopul finanțării acestor servicii sociale este creșterea calității vieții unui număr de aproximativ 5720 persoanelor vârstnice dependente, singure ori a căror familie nu poate să le asigure îngrijire și ajutor necesar pentru un trai decent, pentru prevenirea instituționalizării, precum și pentru asigurarea serviciilor de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare și reabilitare funcțională.

La finalul perioadei de finanțare prin Programele de Interes Național vor fi înființate 41 unități de îngrijire la domiciliu, 51 de servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice și 20 de centre de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoane vârstnice.

Solicitanții eligibili sunt serviciile publice de asistență socială de la nivelul comunelor și orașelor cu o populație sub 20.000 de locuitori și furnizorii privați de servicii sociale, fără scop lucrativ, respectiv asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute în România.

Condițiile de eligibilitate și criteriile de evaluare pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă sunt precizate în Metodologia de evaluare și selecție a proiectelor.
Selecția de proiecte se organizează pentru înființarea de servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente, cantine sociale, masă pe roți și centre de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, în comune și orașe cu o populație sub 20.000 de locuitori, în care nu există aceste servicii.

Finanțarea maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este următoarea:
a) în cazul unității de îngrijire la domiciliu cu o capacitate de 40 de persoane - 2.046.800 lei, din care 1.996.800 lei pentru acordare de servicii sociale şi 50.000 lei pentru dotări;
b) în cazul cantinei sociale cu o capacitate de 80 de persoane - 2.020.000 lei, din care 1.920.000 lei pentru acordarea de servicii sociale şi 100.000 lei pentru dotări;
c) în cazul unui serviciu de distribuire a hranei (masa pe roţi)/serviciu de distribuire a hranei, ca serviciu de asistenţă comunitară cu o capacitate de 60 de persoane - 795.000 lei, din care 720.000 lei pentru acordarea de servicii sociale şi 75.000 lei pentru dotări;
d) în cazul unui centru de zi de asistenţă şi recuperare cu o capacitate de 50 de persoane - 2.455.000 lei, din care 2.280.000 lei pentru acordarea de servicii sociale şi 175.000 lei pentru dotări.

Decontarea cheltuielilor eligibile pentru prestarea serviciilor sociale trebuie să se încadreze în suma maximă aferentă unei persoane beneficiare, după cum urmează:
a) 32 lei/oră, pentru servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente;
b) 1.000 lei/lună pentru cantinele sociale;
c) 500 lei/lună pentru servicii de distribuire a hranei (masa pe roţi) sau pentru servicii de distribuire a hranei, ca serviciu de asistenţă comunitară;
d) 1.900 lei/lună pentru centrele de zi de asistenţă şi recuperare.
Bugetul alocat programelor de interes național pentru această selecție de proiecte este de 99.141 mii lei. Programul se derulează pe o perioadă de 2 ani de la data încheierii contractelor de finanțare, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2027.

 

Consiliul Județean Galați face încă un pas important în realizarea noului spital din Tecuci, anunță Costel Fotea, președintele CJ. 
 
Muncitorii au început deja să toarne beton pentru fundația spitalului. 1.800 de metri cubi de beton vor fi folosiți pentru a crea o bază solidă de 2.000 de metri pătrați care va susține întreaga clădire a noului spital.
 
„După finalizarea acestei etape esențiale, urmează ridicarea primelor elemente verticale ale parterului, un pas concret și vizibil spre realizarea celui mai modern spital din Tecuci. Noul spital, care va deservi peste 120.000 de locuitori din centrul si nordul județului, va avea o suprafață desfășurată de peste 10.000 de mp, iar pe acoperiș va fi amenajat un heliport pentru elicopterul SMURD. Totul pentru a le oferi condiții moderne de îngrijire medicală. Pentru tecuceni, pentru sănătatea oamenilor!”, a transmis Costel Fotea. 
 
Este o investiție istorică pentru Tecuci și pentru aproximativ 120.000 de oameni din centrul și nordul județului, în condițiile în care Spitalul Județean Galați se află la 80 de kilometri depărtare.
 
Noul spital va avea trei etaje, spații moderne și dotări de ultimă generație, astfel încât pacienții să fie tratați în cele mai bune condiții. Mai mult, suprafața desfășurată va fi de 10.000 mp, adică dublu față de actualul spațiu în care funcționează secțiile care vor fi mutate în clădirea nouă.  

Pe acoperișul clădirii va fi amenajat și un heliport pentru elicopterul SMURD. 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, (CSAT) a fost convocat în şedinţă în 28 martie, având pe ordinea de zi stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina, poziţionarea în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului, raportul pe 2024.

„Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc vineri, 28 martie 2025, ora 12:00, la Palatul Cotroceni”, anunţă vineri Administraţia Prezidenţială.
 
Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România şi la poziţionarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina.

De semenea, vor mai fi discutate Raporte privind activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2024 şi principalele obiective pentru anul 2025, precum şi Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2024.

”În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, precizează  Administraţia Prezidenţială.

 

Statul ar putea aloca 580 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor dedicată marilor consumatori de energie. Varianta este analizată de Guvern.

„Analizăm azi propunerea unei scheme de ajutor de stat de aproape 580 de milioane EUR, pe 6 ani, pentru marii consumatori de energie. Este vital să ne păstrăm economia competitivă și să ajutăm 200 dintre cei mai importanți producători industriali ai țării”, anunțat premierul Marcel Ciolacu.

În paralel, se pregătește un plan european de sprijin pentru siderurgie și metalurgie. „Suntem pe aceeași lungime de undă cu Bruxellesul, unde vom notifica acest ajutor de stat”, a precizat Marcel Ciolacu.

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță investiții de 75 milioane de euro în infrastructura județului Galați.
 
„Modernizăm de la zero 60 de kilometri, pe ruta Bălăbănești – Bălășești – Ciureștii Noi – Ciureștii Vechi – Cotoroaia – Cerțești – Blânzi – Corod – Valea Mărului – Slobozia Conachi”, a anunțat Costel Fotea. 
 
 În prezent, se lucrează pe DJ 251B, în localitățile Blânzi, Corod, Cerțești, Cotoroaia, Ciurești și Bălășești, iar progresul este vizibil.
 
„Se lucrează la consolidarea fundației drumului, modernizarea podurilor și podețelor, iar în curând vom avea drumuri mai sigure și mai rapide. Fiecare kilometru din acest proiect contribuie la o infrastructură modernă pentru județul Galați, oferind o alternativă esențială la DN25 și DN24D printr-un drum modernizat de 60 km, cu beneficii pentru peste 100.000 de oameni”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați. 
Consiliul Județean Galați a început schimbarea sistemului de încălzire la Spitalul Județean, vechi de peste 60 de ani, proiect financțat prin fonduri UE în valoare de 6 milioane de euro.
 
Infrastructura termică a Spitalului Județean Galați se va transforma radical printr-un proiect de anvergură, în valoare de 30 de milioane de lei (6 milioane de euro), care va reduce consumul de energie și costurile aferente facturilor.
 
„Astfel, vom moderniza complet sistemul de încălzire al Spitalului Județean, vechi de 60 de ani, vom consolida clădirea centralei termice și înlocui cazanele, conductele și întreaga rețea de încălzire. De asemenea, vom instala 200 de panouri solare și sisteme hibride pentru apa caldă, iar totul va fi monitorizat digital printr-un sistem SCADA, asigurând eficiență maximă și consum redus de energie. În momentul de față, la subsolul centralei, echipele de muncitori lucrează la consolidarea grinzilor și pereților, iar noile conducte încep să înlocuiască vechea rețea”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
 
Totodată, susține șeful CJ Galați, a fost adus deja un cazan nou de preparare a apei calde, de 2500 kW, integrat într-un sistem termic modern și performant, care va contribui semnificativ la reducerea consumului de energie.
 
„Totul, pentru un spital mai eficient, facturi mai mici, resurse mai bine gestionate și un mediu mai curat. Vă vom ține la curent cu fiecare etapă a lucrărilor”, a adăugat Costel Fotea.

Deputatul Viorica Sandu anunță că ministerul Muncii a publicat anunțul privind selecția UAT-urilor din mediul rural (comune) în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”.

Proiectul este cel mai amplu program social, cofinanțat de Uniunea Europeană din Findul Social European Plus, prin care Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027

Potrivit deputatului gălățean, proiectul are ca obiectiv: creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei, prin dezvoltarea serviciilor comunitare integrate(sociale, educaționale și medicale) în 2.000 de comunități din mediul rural (exclusiv UAT-uri de la nivelul comunelor).

Perioda de derulare: ianuarie 2025 - decembrie 2029

Principalele categorii de grupuri țintă:

-2.000 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din mediul rural (comune)

-450.000 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile de la nivelul comunităților rurale, în special:

-unitățile administrativ teritoriale din mediul rural

-vârstnicii din zonele rurale

-copiii din zone rurale

-populația de etnie romă

-tinerii din zonele rurale

-persoanele cu dizabilități sau cu alte nevoi speciale din zonele rurale

-familiile/aparținătorii din zonele rurale

-profesioniștii care lucrează în cadrul serviciilor care se adresează persoanelor vulnerabile din zonele rurale

-10.000 de profesioniști care alcătuiesc echipele comunitare integrate și care furnizează servicii integrate persoanelor vulnerabile din comunitățile rurale

„Acest proiect vizează exclusive unitățile administrativ-teritoriale din mediul rural (comune) cu reprezentativitate la nivelul tuturor județelor”, explică deputatul Viorica Sandu.

Condițiile de eligibilitate: pot fi consultate pe site-ul Ministerului Muncii, la adresa:

https://mmuncii.ro/.../7583-anunt-selectie-uat-comune...

Selecția aplicanților:

-Se derulează cu respectarea principiului transparenței și a egalității de șanse. Anunțul pentru derularea procesului de selecție va fi postat pe site-urile tuturor partenerilor;

Procesul de selecție este tip non-competitiv, cu desfășurare continua până la semnarea a 2000 de protocoale de colaborare, celelate UAT-uri intrând pe o listă de rezervă.

Evaluarea documentelor aplicanților va fi efectuată în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate ;

Sunt declarate admise UAT-urile rurale (comune)care vor îndeplini criteriile obligatorii de eligibilitate.

„UAT-urile din județul Galați, interesate să profite de această oportunitate de finanțare, vor trebui să depună o scrisoare de intenție și documentele necesare la AJPIS Galați”, a subliniat Viorica Sandu.

Lucrările la vechile pavilioane de la UMS Gănești sunt aproape de final, a anunțat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

„Suntem alături de angajații Spitalului de la Gănești și continuăm să facem tot posibilul pentru ca pacienții să beneficieze de condiții mai bune. Eficientizăm energetic și consolidăm vechile pavilioane, clădiri care au mai mult de 100 de ani. În prezent, se lucrează la Pavilionul II, iar Pavilionul I și Pavilionul Central sunt deja finalizate”, a transmis Costel Fotea.

Investiția presupune modernizarea completă a acestora, inclusiv reabilitarea termică, înlocuirea instalațiilor, montarea unor sisteme moderne de climatizare și iluminat, precum și soluții verzi pentru producerea de energie.
Mai exact:
-spațiile vor beneficia de un sistem eficient energetic de climatizare, utilizând pompe de căldură, panouri pentru producerea apei calde și panouri fotovoltaice
- aportul de aer proaspăt va fi asigurat prin unități de ventilare cu recuperare de căldură
- iluminatul va fi realizat exclusiv cu becuri LED
- pereții exteriori sunt izolați cu vată bazaltică
- ferestrele existente vor fi înlocuite cu ferestre cu coeficient de transfer termic redus
- se va realiza refacerea și izolarea podurilor și planșeelor
- finisajele interioare sunt concepute pentru a fi ușor de igienizat și dezinfectat.

Această transformare este realizată pentru pacienții cu afecțiuni psihice grave, mulți dintre ei abandonați și fără familie, Spitalul de la Gănești fiind pentru ei adevărata lor casă.

Valoarea totală a acestei investiții, realizată cu fonduri europene prin PNRR, se ridică la 10 milioane de lei.

Guvernul a aprobat ajutorul de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.574 de lei, sumă ce reprezintă echivalentul salariului minim net pe economie, a anunțat deputatul Viorica Sandu.
 
„Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a stabilit că acest sprijin va fi acordat în două tranșe egale: prima tranșă, de 400 de lei înainte de Paște, odată cu pensia lunii aprilie, a doua tranșă de 400 de lei înainte de Crăciun, odată cu pensia lunii decembrie”, a transmis deputatul gălățean Viorica Sandu. 
 
Potrivit sursei citate, beneficiarii acestui ajutor sunt 2,6 milioane de pensionari, care vor primi un sprijin concret, pentru a face față cheltuielilor cotidiene.
 
„Indiferent de provocările economice, PSD nu lasă pe nimeni in urmă!”, a subliniat Viorica Sandu.
Deputatul PSD Viorica Sandu a fost votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului să facă parte din Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI).
 
„Sunt onorată să reprezint România și îmi voi aduce aportul la toate acțiunile parlamentare ce promovează cooperarea economică dintre România și statele din zona Mării Negre. Orice acțiune și inițiativă ce aduce beneficii statului roman sau/și județului Galați va avea susținerea mea necondiționată”, a transmis Viorica Sandu, deputat PSD de Galați.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/mediainfo/public_html/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269