Bogdan Lungu

Modificările salariale prevăzute prin OUG nr. 93/2023, care a stabilit noile salarii minime brute pe țară garantate în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară, era obligatoriu să fie transmise în Revisal în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii, adică până pe 28 noiembrie.

Nerespectarea acestui termen poate fi sancționată, de către inspectorii de muncă, prin amenzi de la 5.000 la 8.000 lei.

OUG nr. 93/2023 stabilește cele două salarii minime aplicabile începând cu veniturile lunii noiembrie în:

- sectorul construcții (în mod exclusiv codurilor CAEN listate în Codul fiscal la art. 60 pct.5) - 4.582 lei;

- sectorul agricol și industria alimentară (în mod exclusiv codurilor CAEN listate în Codul fiscal la art. 60 pct. 7) - 3.436 lei.

Angajatorii care nu acordă aceste salarii minime nu pot aplica facilitățile fiscale prevăzute pentru respectivele domenii. Însă acordarea salariilor minime de sector nu e suficientă pentru aplicarea respectivelor facilități fiscale, precizează avocatnet.ro.

„Prima obligație, cea de a modifica salariul minim, ar trebui să se facă printr-un act adițional la contractul individual de muncă (CIM). Codul muncii stipulează că „orice modificare (...) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiționat la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege”, informează sursa citată.

Garnizoana Galați și Instituția Prefectului – Județul Galați invită gălățenii să participe la manifestările prilejuite de „Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2023”.

Manifestările vor avea loc după următorul program:

Catedrala Arhiepiscopală

10.00 – 11.00  - Te Deum

Cimitirul Eternitatea

11.30 – 11.32  –  Întâmpinarea persoanei oficiale;

11.32 – 11.35 – Intonarea Imnului de Stat;

11.35 – 11.45 -  Oficierea serviciului religios;

11.45 – 12.00 -  Depunere coroane;

Bulevardul Brăilei (zona Potcoava de Aur)

13.30 – 13.35 - Întâmpinarea persoanei oficiale;

13.35 - 13.40 – Intonarea Imnului de Stat;

13.40 – 13.45 - Alocuțiunea de deschidere privind semnificația și importanța Zilei de 1 Decembrie;

13.45 – 13.50 - Mesajul Guvernului României;

13.50 – 14.05 - Moment artistic;

14.05 – defilare militară cu personal și tehnică militară aparținând instituțiilor din Sistemul Național de Apărare și Ordine Publică din Garnizoana Galați.

Lansarea oficială a proiectului „Reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci, județul Galați” a avut loc marți, 28 noiembrie, la Casa de Cultură din Tecuci.

Proiectul, ale cărui lucrări au început deja, este derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu Administrația Națională „Apele Române" – Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, și are o valoare totală de 217,571 milioane lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 184,716 milioane lei.

Obiectivele specifice ale proiectului constau în:

- protecția unui număr de 34.871 de locuitori, din care beneficiari direcți aproximativ 6.100 persoane din municipiul Tecuci și comunele Nicorești și Buciumeni;

- evitarea unor daune anuale medii de 13,707 mii euro provocate de evenimente hidrologice adverse, inclusiv de efecte negative provocate de schimbările climatice;

- realizarea unui set de măsuri structurale, pentru asigurarea unui grad optim de protecție la inundații pentru municipiul Tecuci.

Obiectivul general constă în reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populației, a bunurilor materiale și a obiectivelor social-economice, prin implementarea unor măsuri non-structurale și structurale în vederea asigurării funcționării în siguranță a lucrărilor  hidrotehnice propuse.

Proiectul va integra lucrări de protecție împotriva inundațiilor (lucrări de recalibrare de albie, lucrări de retenție a apei, de reabilitare/retehnologizare a stațiilor de pompare) în bazinul hidrografic al râului Tecucel, în zona localității Tecuci.

Prin proiectul de investiții vor fi realizate următoarele:

- acumularea nepermanentă Tecucel (la cca. 1.3 km de podul de pe DN24);

- lucrări de regularizare pe râul Tecucel, în aval de acumulare:

- reabilitarea și reechiparea a două stații de pompare;

- plantarea de cordoane forestiere pe o lungime de 3.363 metri.

Asociația „The Social Incubator”, în colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați organizează o serie de ateliere de lucru cu tematica „Educație financiară, angajabilitate”.

Atelierele se adresează șomerilor și persoanelor neocupate provenind din familii monoparentale, șomerilor cu vârsta de peste 55 de ani, lucrătorilor fără forme legale sau în risc de a lucra la negru (indiferent de vârstă).

Primul atelier susținut de un formator din cadrul echipei „The Social Incubator” are loc miercuri, 29 noiembrie, de la ora 10.00, la sediul AJOFM Galați.

Durata estimată a evenimentului este de aproximativ două ore și jumătate. La final se vor oferi gustări, iar fiecare participant va primi un voucher de cumpărături în valoare de 100 de lei.

 

Continuă livrările de echipamente și materiale pentru construcția fabricii de ulei din Zona Liberă Galați.

„A treia tranșă de transporturi grele cu diverse componente necesare instalațiilor de producere și rafinare a uleiului comestibil a fost deja descărcată în depozitele aflate în regim de zonă liberă.

S-a ajuns, astfel, la un nivel de 70% din necesarul de materiale și componente pentru demararea primei faze de realizare a investiției”, a informat, luni, Administrația Zonei Libere Galați.

Duminică, la ora 17.00, numărul punctelor de transformare din județul Galați afectate de viscolul puternic era în continuare destul de ridicat: 285.

Conform informării Prefecturii Galați, 16.095 de consumatori erau în continuare fără curent electric, unii dintre ei încă de la primele ore ale dimineții.

Localitățile încă afectate de întreruperile în furnizarea energiei electrice erau: Tămăoani, Frumușița, Ijdileni, Stoicani, Rogojeni, Șovârca, Măstăcani, Chiraftei, Drăculești, Brănești, Vlădești, Oancea, Slobozia Oancea, Foltești, Cuca, Fârțănești, Scânteiești, Fântânele, Pechea, Cișmele, Independența, Braniștea, V. Alecsandri, Șerbești, Cuca, Plevna, Lupele, Șendreni, Călmățui, Salcia, Vânători, Căuești, Adam, Băneasa, Moscu, Bujoru, Balintești, Jorăști, Zărnești, Cosmești Vale, Grivița, Schela, Drăgănești, Malu Alb, Barcea.

Se intervine pentru rezolvarea tuturor situațiilor semnalate în localitățile mai sus menționate, se afirmă în comunicatul Prefecturii Galați.

Societatea Apă Canal SA Galați informează că, în ziua de marți, 28 noiembrie, LIBERTY Galați va executa lucrări de remediere a avariei la o vana de golire Dn250mm de pe traseul firului 4 – conducta de apă brută Dn 1200 mm, magistrală care alimentează Uzina de Apă nr.2 Galați.

Pentru execuția lucrărilor de remediere, este necesară golirea conductei magistrale, ceea ce va conduce la sistarea alimentării cu apă brută a Uzinei de Apă nr.2 între orele 7,00 - 15,00.

Apă Canal anunță că va lua măsuri specifice pentru a asigura necesarul de apă al clienților din municipiul Galați în intervalul orar afectat.

„Cu toate acestea, timpul alocat remedierii avariei este destul de mare, motiv pentru care, în condițiile în care nu vom proceda la sistarea apei potabile către consumatorii arondați Stației de tratare si pompare Uzina de Apă nr.2, rezervele de apă vor scădea semnificativ.

Pentru ca impactul asupra consumatorilor să fie cât mai redus, în data de 28.11.2023, în intervalul orar 7,00 - 15,00, vom furniza apă potabilă cu presiune redusă la etajele superioare ale blocurilor cu structură joasă (P+4) din cartierele Micro 16, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21 și Dimitrie Cantemir”, se menționează într-un comunicat remis de Apă Canal.

Salariații Direcției Județene de Statistică (DJS) Galați au întrerupt lucrul, joi dimineață, timp de o oră, într-un protest spontan.

„Anunțăm pe aceasta cale că a venit momentul ca Guvernul României să transpună în legislație ceea ce și-a asumat pe data de 13.07.2022. Solicităm salarii conforme cu nivelul central, lucru asumat în Memorandumul din 2022, echitate în raport cu alte instituții care, indiferent de context, primesc majorări salariale sau reîncadrări în anexele legii 153. Precizăm că protestele vor continua în fiecare zi, pe perioadă nedeterminată, până când revendicările noastre vor fi soluționate”, a declarat Cristina Iordache, reprezentant sindical al salariaților DJS Galați.

Potrivit acesteia, protestele vor avea loc în continuare zilnic, între orele 11.00 și 12.00.

 

Inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați au efectuat, în luna octombrie 2023, controale la contribuabili persoane juridice și fizice, înregistrând următoarele rezultate:

- inspecții fiscale (generale și parțiale) – 24, din care 22 la persoane juridice și 2 la persoane fizice;

- controale (controale inopinate și controale încrucișate) – 22, din care 16 la persoane juridice și 6 la persoane fizice;

- obligații suplimentare stabilite – 1,53 milioane lei (persoane juridice și persoane fizice).

Principalele obligații stabilite suplimentar, în cuantum de 1,20 milioane lei, sunt reprezentate de TVA, ceea ce reprezintă un procent de 78,43% din total.

În virtutea rolului preventiv, urmare celor 43 acțiuni de verificare documentară efectuate la contribuabili persoane juridice, în luna octombrie 2023, organele de inspecție fiscală au stabilit obligații suplimentare la bugetul de stat, în cuantum de 952.626 lei.

De asemenea, la contribuabili persoane fizice, în luna octombrie 2023, s-au finalizat 5 acțiuni de verificare documentară, s-au emis decizii de impunere în care s-au înscris sume suplimentare în valoare de 19.442 lei.

Principalele acțiuni în care au fost implicate structurile de inspecție fiscală în luna octombrie2023 au constat în:

- inspecții fiscale din proprie inițiativă efectuate la contribuabili persoane juridice și persoane fizice, care prezintă risc fiscal ridicat; pentru verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor de către contribuabili; verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente; stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale în baza analizei de risc;

- inspecții fiscale efectuate în vederea soluționării în termen a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare primite pentru control anticipat și ulterior;

- controale inopinate pentru creșterea gradului de conformare voluntară la declarare și plată a obligațiilor fiscale de către contribuabili;

- creșterea rolului prevenției inspecției fiscale în relația cu contribuabilul.

Operatorul regional Apă Canal S.A. Galați anunță finalizarea investiției constând în reabilitarea rețelei de apă potabilă din cartierul gălățean Micro 14, realizată din surse proprii, respectiv din profit reinvestit.

„În cadrul acestei investiții s-au reabilitat 1.235 metri liniari de conductă Dn200mm și 450 metri liniari de conductă Dn100mm, precum și 750 metri liniari conductă Dn50mm, reprezentând branșamente pentru 55 de scări de bloc. Conductele noi sunt amplasate în tunele tehnice. Valoarea contractului de lucrări a fost de aproximativ 1.100.000 lei, iar executantul lucrărilor, AEG Tehnology SRL”, se menționează într-un comunicat remis de Apă Canal SA.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/mediainfo/public_html/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269