Spotify dezvăluie artiştii, albumele, melodiile, listele de redare şi podcasturile care au marcat anul muzical a peste 574 de milioane de oameni, relatează Rador Radio România.
Cel mai ascultat artist al anului 2023 pe Spotify este Taylor Swift, cu peste 25 de miliarde accesări, rezultat care confirmă succesul imens al ''reginei pop-ului''. Bad Bunny, artistul originar din West Reading se află pe poziţia a doua, pe locul trei The Weeknd, iar pe locurile 4 şi cinci, Drake şi Peso Pluma.
Printre artiste, alături de Taylor Swift, în topul preferinţelor ascultătorilor platformei le mai găsim pe Sza şi Karol G, urmate de Lana Del Rey şi Rihanna. În fruntea clasamentului mondial al celor mai ascultate piese se află ''Flowers'' de Miley Cyrus (peste 1 miliard). melodie urmată pe locul doi şi trei de ''Kill Bill'' de SZA şi ''As It Was'' de Harry Styles. ''Seven (feat. Latto) (Explicit Ver.)'' de Jung.
''Un Verano Sin Ti'' de Bad Bunny este în schimb cel mai ascultat album din 2023 pe Spotify, urmat de ''Midnights'' al lui Taylor Swift şi ''SOS'', SZA. Locurile patru şi cinci revin, respectiv, albumului ''Star boy'' de The Weeknd şi ''Mańana será bonito'' de Karol G. În Italia, pentru al treilea an consecutiv, Sfera Ebbasta este cel mai ascultat artist, urmat de Geolier pe locul doi şi Lazza, pe locul trei. Pe poziţiile patru şi cinci îi găsim pe Shiva şi Guč.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis, marţi seara, mulţumiri partenerilor externi pentru implicarea în prinderea lui Cătălin Cherecheş.
”Felicit şi mulţumesc poliţiştilor şi partenerilor instituţionali interni şi externi, români şi germani, care au cooperat direct şi permanent pentru capturarea condamnatului penal Cherecheş Cătălin”, a scris, marţi seara, pe Facebook, Cătălin Predoiu.
Ministrul de Interne a transmis mulţumiri şi poliţiştilor din celelalte state implicate în căutarea primarului din Baia Mare.
”De asemenea, mulţumesc poliţiştilor maghiari, austrieci şi italieni împreună cu care s-a cooperat şi lucrat pe parcursul acestei operaţiuni poliţieneşti internaţionale. Nu în ultimul rând, mulţumesc jurnaliştilor care au înţeles în aceste zile că trebuie să limităm comunicarea pe acest caz, pentru a proteja operaţiunea de localizare şi capturare”, a mai scris Predoiu, potrivit News.ro.
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, Germania.
Ministerul Culturii şi instituţiile de cultură din ţară propun o serie de evenimente cu prilejul Zilei Naţionale, teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă invitând publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis luni AGERPRES, instituţiile culturale din subordine care vor desfăşura activităţi de 1 Decembrie sunt următoarele:
*** în Bucureşti:
Artexim;
Biblioteca Naţională a României;
Centrul Naţional al Dansului;
Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română";
Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin";
Filarmonica "George Enescu";
Institutul Naţional al Patrimoniului;
Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
Muzeul Naţional "George Enescu";
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti";
Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
Muzeul Naţional Bratianu;
Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
Muzeul Naţional de Istorie a României;
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa";
Muzeul Ororilor Comunismului în România;
Opera Naţionala Bucureşti;
Teatrul Muzical Ambasadorii;
Teatrul Naţional Bucureşti "I.L. Caragiale";
Teatrul Naţional de Operă şi Musical "Ion Dacian".
*** în ţară:
Centrul Cultural Topliţa;
Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi;
Muzeul Naţional Bran;
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
Opera Naţională Română din Timişoara;
Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara;
Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi;
Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa;
Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.
Românii din diaspora sunt invitaţi să sărbatorească Ziua Naţională de: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română - Madrid şi Barcelona, Spania; Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" - Washington, New York, Chicago şi Seattle - Statele Unite ale Americii; Filarmonica "George Enescu" - Roma, Italia; Muzeul Naţional "George Enescu" - Haga, Ţările de Jos (eveniment organizat în parteneriat); Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" - Rabat, Maroc; Teatrul Muzical Ambasadorii - Bratislava, Slovacia; Chişinău şi Ialoveni, Republica Moldova.
De "1 Decembrie Cultural", accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.
Programul complet al evenimentelor organizate de instituţiile subordonate Ministerului Culturii poate fi consultat pe paginile web şi pe conturile de social media ale fiecărei instituţii implicate în program.
Consiliul Judeţean Cluj anunţă că au fost finalizate lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a Castelului Bánffy, monument istoric din localitatea Răscruci, comuna Bontida. Castelul va putea fi vizitat de public şi va găzdui evenimente culturale, potrivit news.ro. Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al judeţului.
”Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiştilor sau pasionaţilor de istorie şi frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanţă istorică şi culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a judeţului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar şi un punct de referinţă pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg şi va fi un spaţiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale şi nu numai”, a declarat Alin Tise, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Lucrările au vizat atât zidurile interioare şi exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile etc.
Ministrul Justiţiei vrea ca România să aibă un registru al traficanţilor şi consumatorilor de droguri. După modelul bazei de date cu agresorii sexuali, registrul va cuprinde informaţii despre toţi cei care vor fi prinşi cu stupefiante, indiferent că vorbim despre şefii reţelelor de trafic sau despre consumatorii ocazionali. În registru nu vor fi menţionaţi însă şi minorii care comit astfel de infracţiuni.
Acest registru va include atât persoanele care au fost condamnate sau sunt cercetate pentru trafic de droguri, cât şi persoanele care sunt prinse consumând droguri de risc şi de mare risc. Odată introduse în acest registru, ele vor fi fotografiate, amprentate şi li se vor preleva probe biologice. De toate aceste verificări se vor ocupa structurile Poliţiei Române. Odată la trei luni, persoanele incluse în acest registru vor trebui să se prezinte la secţia de poliţie din apropierea domiciliului, să declare adresa la care locuiesc, persoanele cu care intră în contact, locul de muncă şi sursele de venit. În acest registru nu vor intra minorii, potrivit propunerii care a fost depusă în Parlament, asta deşi potrivit datelor pe care le au la acest moment procurorii, din cele 1.700 de persoane trimise în judecată în primele 9 luni ale acestui an, 59 sunt minori. Proiectul este acum depus la Senat, urmează să fie pus în dezbatere şi dacă va primi un vot favorabil va ajunge în Camera Deputaţilor care este şi for decizional
Gaudeamus înglobează ca o instituţie tot ceea ce este seducător, incitant şi pragmatic, într-un cuvânt tânăr în slova românească de azi, afirma, la deschiderea primei ediţii a Târgului de Carte Gaudeamus Mircea Sântimbreanu.
Spusele marelui scriitor, care a fost preşedintele de onoare al târgului la primele cinci ediţii, s-au adeverit an de an şi rămân de actualitate la ediţia cu numărul 30, care se deschide miercuri în Pavilionul Central de la Romexpo. Sunt anunţaţi 200 de participanţi şi vor avea loc peste 500 de evenimente editoriale. Preşedintele de onoare al ediţiei va fi domnul Ion Bogdan Lefter, reputat scriitor, critic literar, profesor universitar, publicist şi, mai presus de toate, unul dintre cei mai entuziaşti şi constanţi prieteni ai târgului. Gaudeamus Radio România se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 noiembrie.
Cei trei autori ai crimei de pe strada Moldoveanu din municipiul Sibiu au fost identificaţi, însă ei nu au fost reţinuţi de anchetatori, existând posibilitatea ca aceştia să fi părăsit ţara, informează, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, prim-procurorul adjunct Mihaela Ruginosu.
Potrivit sursei citate, cei trei bărbaţi sunt din judetul Dolj. De asemenea, în acest dosar a fost făcută o percheziţie în comuna Dumbrăviţa din judeţul Timiş, la domiciliul unui bărbat care acum se află în custodia poliţiei. El este suspectat că i-ar fi ajutat pe autorii crimei cu găzduire şi transport, arată sursa citată. Omul de afaceri a fost bătut şi jefuit în propria casa. Hoţii i-au furat ceasuri în valoare de 200.000 de euro, însă nu au luat şi banii care erau în casă, potrivit procurorilor. În casă mai erau iubita şi fiica omului de afaceri, însă acestea nu au fost lovite.
Filmul de acţiune „The Marvels”, regizat de Nia DaCosta, cu Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson în rolurile principale, a debutat pe primul loc în box office-ul românesc de weekend, cu încasări de 798.067 de lei, potrivit news.ro. După ce puterile lor se împletesc în urma unui eveniment misterios, Carol Danvers, Kamala Khan şi Monica Rambeau sunt obligate să coopereze pentru a salva universul. „The Marvels” din universul cinematografic Marvel a eşuat la box office-ul nord-american cu încasări de doar 47 de milioane de dolari în weekendul de lansare, reuşind cel mai slab debut din istoria MCU. „The Marvels” nu a fost pe măsura aşteptărilor nici în box office-ul internaţional, cu 63,3 milioane de dolari din 51 de teritorii, pentru un start mondial de 110 milioane de dolari.
Comedia „Nunta pe bani”, de Cristian Iliuşan, cu Mircea Popa, Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Alexandra Spătărelu în rolurile principale, s-a menţinut pe poziţia a doua, după ce a fost văzută în săli de 16.608 de spectatori şi a adunat 457.267 de lei, potrivit datelor cinemagia.ro.
O alta comedie, „Bodyguardul: Misiune în junglă”, cu John Cena, s-a menţinut pe trei, în al doilea weekend de la lansare, generând venituri de 343.197 de lei.
Filmul horror „Five Nights at Freddy's: Filmul” a coborât pe patru, în al treilea weekend de la premieră. 13.130 de spectatori au ales să vadă filmul în cinematografe iar încasările s-au ridicat la 333.390 de lei.
Filmul de aventuri „Extratereştri cu codiţe” a debutat pe locul cinci în clasament, fiind văzut de 12.062 de spectatori şi având încasări de 287.589 de lei.
Trei tineri au fost arestaţi preventiv pentru tâlhărie calificată, după ce au deposedat două persoane de telefoane mobile, un ceas şi o sumă de bani într-un parc din Bucureşti, sub ameninţarea cuţitului, prejudiciul fiind estimat la 10.000 de lei.
"La data de 8 noiembrie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 14 Poliţie - Biroul de Investigaţii Criminale, împreună cu luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au pus în executare trei mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea a două infracţiuni de tâlhărie calificată, prejudiciul fiind de aproximativ 10.000 de lei", informează DGPMB.
La data de 2 noiembrie, în jurul orei 20,10, Secţia 14 Poliţie a fost sesizată prin apel 112 de către două persoane, cu privire la faptul că trei tineri le-ar fi agresat fizic şi le-ar fi ameninţat cu un obiect tăietor-înţepător în timp ce se aflau într-un parc din Sectorul 4, iar ulterior le-ar fi deposedat de două telefoane mobile, un ceas şi o sumă de bani.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, consilierul patriarhal şi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, preotul Constantin Necula şi soprana Felicia Filip s-au numărat printre câştigătorii premiilor Radar de Media, care au fost decernate marţi seara. Vasile Bănescu a primit Premiul de Excelenţă pentru promovarea culturii autentice din România, prin realizarea emisiunii "Credinţă şi Cultură" de la Trinitas Tv. Acesta conduce Biroul de Presă al Patriarhiei Române, este consilier patriarhal şi primul purtător de cuvânt laic al Bisericii Ortodoxe Române.
"Am fost anunţat că voi urca pe scenă pentru decernarea unui premiu. M-am uitat pe lista cu numele care vor fi prezente aici şi m-am gândit că poate fi vorba de o eroare. Din fericire, nu este o eroare. Sunt foarte onorat să fiu alături de personalităţi autentice ale spaţiului cultural românesc. Premiul pe care l-am primit se răsfrânge imediat asupra instituţiei pe care o reprezint, nu doar Patriarhia Română, ci şi Televiziunea Trinitas. Televiziunea Trinitas este un pol cultural, social, fireşte şi religios, aş spune unic în peisajul mediei româneşti, este o televiziune care a crescut foarte frumos şi o televiziune care găzduieşte emisiuni de înaltă ţinută. Credinţa şi cultura, aşa cum întelege orice om care se apleacă atent asupra celor două domenii, nu se contrazic, aşa cum nu se contrazice raţiunea cu credinţa. Credinţa reală, credinţa creştină, este prietenă cu raţiunea întrucât miezul creştinismului este inclusiv raţiunea, alături de credinţă, şi este mai ales libertatea. Pentru această libertate este un prilej să amintim că avem datoria să o promovăm şi să transmitem noi, cei din spaţiul bisericii, mesajul creştin adecvat, perfect sau cât se poate de bine realităţii în care vorbim, în care ne mişcăm", a afirmat Vasile Bănescu.