Sorin Manescu

„În largul mării" de Slawomir Mrozek, în regia lui Felix Alexa, este premiera de la începutul anului la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Spectacolul este regizat de Felix Alexa, scenografia fiind semnată de Ştefan Caragiu şi Liliana Cenean. Primele reprezentaţii, la Sala Pictura, vor avea loc în 17, 18 şi 19 ianuarie, de la ora 19.00, iar premiera oficială, la 24 ianuarie, ora 19.00, potrivit news.ro. Potrivit unui comunicat al TNB, una dintre cele mai bune piese într-un act, „În largul mării" este o parabolă politică şi totodată o comedie absurdă care conţine un mesaj neliniştitor în spatele umorului. Deşi scrisă în plină cenzură sovietică, piesa este de o actualitate tulburătoare şi pare desprinsă din titlurile de presă ale zilelor noastre. În distribuţie sunt: Şerban Pavlu, Victoria Dicu, Emilian Mârnea, Andrei Finţi, Eduard Cîrlan. Piesa urmăreşte soarta a trei naufragiaţi înfometaţi ce încearcă să găsească o modalitate „democratică" de a decide care dintre ei va fi mâncat de ceilalţi doi. Argumentele devin din ce în ce mai demagogice, intimidarea şi linguşeala din ce în ce mai intense, până când intervenţiile unui poştaş aflat în trecere şi ale unui bătrân servitor împing acţiunea către un punct culminant înfricoşător. „În largul mării" condamnă, prin cinismul, absurdul şi satira atât de caracteristice scriiturii lui Mrozek, brutalitatea machiavelică a puterii politice din toate timpurile.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, deschide anul concertistic cu un eveniment dedicat celebrării culturii naţionale şi a creatorilor români, în 14 ianuarie, de la ora 19.00, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei, conform News.ro. Concertul Extraordinar „Madrigal - Despre Cultură” este structurat ca o călătorie prin creaţia românească a secolelor XVII - XX şi prezintă publicului o colecţie de lucrări reprezentative din patrimoniul cultural naţional. Biletele la concert sunt disponibile pe platforma Bilete.ro. Spectatorii sunt invitaţi la un spectacol sincretic, un periplu prin creaţia muzicală românească din secolele XVII – XX, punctat de unele dintre cele mai remarcabile eseuri ale gânditorilor şi oamenilor de cultură români, interpretate de actorii Victoria Cociaş, Claudiu Istodor şi Adrian Titieni.
Repertoriul Concertului Extraordinar „Despre Cultură” conţine atât lucrări de muzică veche românească, cum sunt cele din „Codex Caioni” - seria culeasă de călugărul franciscan transilvan Ion Caianu şi prelucrată de Constantin Rîpă - sau fragmente din celebrul „Florilegiu Bizantin” structurat de maestrul Marin Constantin, cât şi lucrări moderne şi de inspiraţie folclorică, semnate de Mihail Jora, Alexandru Paşcanu, Paul Constantinescu, Marin Constantin, Cornelia Tăutu sau Corneliu Cezar, precum şi texte emblematice semnate de Titu Maiorescu, Emil Cioran şi Zoe Dumitrescu-Buşulenga.

Un bărbat de 58 de ani din Bucureşti, F.G., a primit înainte de Revelion a cincea condamnare la închisoare pentru înşelăciune. Din informaţiile culese de Digi24.ro, acesta încearcă, deja de ani de zile, să obţină bani de la afacerişti sau persoane din funcţii publice în schimbul unor informaţii din dosare penale care nu există. Ultimele victime ale bărbatului au fost managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” şi un director din Primăria Capitalei. Pe amândoi i-a sunat în ianuarie 2024 şi le-a spus că „deţine informaţii despre o amplă acţiune a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care se va desfăşura” împotriva lor, după cum reiese dintr-o motivare a instanţei, consultată de Digi24.ro. Bărbatul de 58 de ani s-a dat fost procuror DNA, ieşit la pensie, dar care încă ar avea legături cu angajaţi ai parchetului anticorupţie. Pentru informaţiile din aşa-zisele dosare penale, acesta a cerut câte 900 de euro. Niciuna dintre victime nu l-a plătit pe F.G. şi au apelat la poliţişti, care au deschis un dosar penal pentru înşelăciune. Ambele victime le-au spus judecătorilor că s-au întâlnit cu bărbatul pentru a afla detalii din aceste aşa-zise dosare, deşi ştiau că nu au nimic de ascuns. În cazul managerului de spital, după ce a refuzat să îl plătească, a primit un mesaj de la F.G.: „Stai liniştit, că o să te aranjez şi eu, că am puterea s-o fac!”.

"Emilia Perez", un thriller muzical despre un traficant de droguri mexican care face tranziţia de la bărbat la femeie, a câştigat patru trofee la gala de decernare a Globurilor de Aur, duminică seara, la Los Angeles. Tot patru premii a câştigat şi serialul de televiziune "Shogun", informează agenţiile de presă internaţionale.
Lungmetrajul "Emilia Perez", regizat de cineastul francez Jacques Audiard şi în care rolurile principale sunt interpretate de Zoe Saldana, Karla Sofia Gascon şi Selena Gomez, include numeroase dialoguri în limba spaniolă şi s-a impus la categoriile "cel mai bun film - comedie/musical", "cel mai bun film străin", "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Zoe Saldana) şi "cel mai bun cântec original" ("El Mal").
Filmul "The Brutalist", o producţie istorică de proporţii epice, spune povestea unui arhitect vizionar, supravieţuitor al Holocaustului, care părăseşte Europa la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a încerca să îşi refacă viaţa şi cariera în Statele Unite. Acest lungmetraj a câştigat trei Globuri de Aur: cel mai bun film dramatic, cel mai bun regizor (Brady Corbet) şi cel mai bun actor într-un film dramatic (Adrien Brody).
Demi Moore, protagonista din "The Substance" a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un film de comedie/musical pentru interpretarea unei actriţe de vârstă mijlocie care foloseşte un medicament cumpărat de pe piaţa neagra pentru a părea mai tânără. Acest lungmetraj marchează o revenire în forţă pentru Demi Moore, care a fost una dintre cele mai mari vedete de box-office în anii 1990, dar care a declarat că nu era deloc obişnuită să câştige premii.
Actorul american de origine română Sebastian Stan, interpretul principal din "A Different Man", a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical pentru interpretarea unui artist cu neurofibromatoză care este supus unei proceduri medicale radicale pentru a-şi schimba aspectul. "Ignoranţa şi disconfortul nostru cu privire la handicap şi desfigurare trebuie să înceteze acum", a declarat Sebastian Stan în faţa publicului. Pentru evoluţia sa din lungmetrajul "A Different Man", el a fost recompensat şi cu premiul de interpretare masculină - Ursul de Argint - la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2024.

Bruce Springsteen îl laudă pe actorul Jeremy Allen White pentru interpretarea lui în viitorul film biografic "Deliver Me from Nowhere", potrivit CNN. Legenda rock a apărut recent la SiriusXM's E Street Radio, unde a vorbit cu gazda Jim Rotolo despre experienţa sa vizitând platoul de filmare şi a recunoscut că a fost "un pic" ciudat la început să vadă un actor "pretinzând" că este el. "Dar treci destul de repede peste asta, iar Jeremy este un actor atât de grozav încât te integrezi perfect", a spus Springsteen. "Are o interpretare a mea pe care cred că fanii o vor recunoaşte profund şi a făcut o treabă excelentă". Springsteen a adăugat că "s-a distrat mult fiind pe platou atunci când am putut ajunge acolo".

România îşi câştigă un loc bine-meritat în topul celor mai bune destinaţii de călătorie pentru 2025, conform prestigioasei reviste Vogue. Editorii de lifestyle Elise Taylor şi Liam Hess au publicat recent un articol care evidenţiază ţara noastră printre cele 10 locuri de neratat pentru anul viitor, alături de alte destinaţii de vis din întreaga lume. În articol, România este descrisă ca o ţară „care le are cu adevărat pe toate” – de la bogăţia culturală a oraşelor Cluj-Napoca şi Bucureşti, până la frumuseţea naturală a Munţilor Carpaţi şi liniştea plajelor de la Marea Neagră. Totodată, se face referire la creşterea rapidă a economiei şi la scenele gastronomice şi culturale vibrante care atrag tot mai mulţi turişti.
Liam Hess, autorul segmentului despre România, îşi exprimă fascinaţia pentru ţară, în special după ce a urmărit noua adaptare a filmului Nosferatu de Robert Eggers: „Toate acestea înseamnă că nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a vizita România”.
Revista subliniază şi oportunităţile unice de cazare şi relaxare din România. Printre recomandări se numără noul hotel Corinthia Bucharest, care urmează să fie inaugurat în 2025, precum şi locaţii exclusive din Transilvania, cum ar fi Bethlen Estates şi Matca. Acestea oferă o combinaţie de lux, wellness şi activităţi autentice, de la lecţii de apicultură până la ritualuri de îmbăiere în fân, toate în mijlocul unui peisaj rural spectaculos.

Sisi Chamber Orchestra din Viena prezintă, luni, de la ora 19,00, la Sala Palatului din Capitală, concertul extraordinar "Crăciun Vienez", conform agerpres.ro.
Potrivit site-ului salapalatului.ro, publicul este aşteptat cu un repertoriu select, incluzând celebrele valsuri ale lui Johann Strauss, dar şi alte piese de referinţă ale muzicii clasice vieneze. "Talentul şi rafinamentul muzicienilor acestei orchestre vor transforma această seară într-o experienţă de neuitat, perfectă pentru a sărbători Crăciunul într-o atmosferă de poveste", precizează sursa citată. Dirijor va fi Robert Papocsi, un maestru al baghetei, cunoscut pentru versatilitatea şi profunzimea sa muzicală. De asemenea, la eveniment vor participa soprana Tina Munteanu şi tenorul Ştefan von Korkh. Biletele sunt disponibile online şi la Casa de bilete a Sălii Palatului.

Sir Paul McCartney s-a reîntâlnit cu fostul său coleg din trupa The Beatles, Sir Ringo Starr, în timpul unui concert susţinut pe O2 Arena din Londra, potrivit news.ro. Bateristul a intrat în scenă în aplauze furtunoase, înainte ca cei doi să cânte clasicele „Helter Skelter” şi „Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band”. „Am avut o noapte minunată şi vă iubesc pe toţi”, a spus Sir Ringo mai târziu, în timp ce cobora de pe scenă. Ringo Starr nu a fost singurul invitat joi seara. Ronnie Wood, chitaristul The Rolling Stones, i s-a alăturat lui Sir Paul pentru o interpretare a piesei „Get Back”, în timpul căreia acesta din urmă a cântat la chitara sa bas Hofner 500/1 originală pentru prima dată în mai bine de 50 de ani.
Instrumentul a fost furat în 1972, dar Sir Paul l-a regăsit la începutul acestui an. Paul McCartney şi Ringo Starr, care sunt ultimii membri supravieţuitori ai The Beatles, au cântat împreună de mai multe ori de la destramarea trupei în 1969. Atunci când Ringo Starr a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în 2015, şi la ultimul turneu al lui Paul McCartney, „Freshen Up”, în 2019. Paul McCartney este cunoscut pentru faptul că îşi tratează fanii cu spectacole grandioase, cu hituri din lunga sa carieră muzicală, care include şi trupa Wings şi mai multe albume solo. Seara de joi nu a fost diferită, el interpretând aproape 40 de melodii la diverse instrumente. Printre alte momente importante ale concertului de joi s-a numărat şi interpretarea piesei „In Spite of All the Danger”, primul cântec înregistrat de prima trupă a lui Paul McCartney, The Quarrymen, din care au făcut parte şi John Lennon şi George Harrison. De asemenea, un cor de copii i s-a alăturat pentru a cânta cântecul său favorit „Wonderful Christmastime”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului prin care a fost înfiinţată în luna iunie Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.
"La data de 17 decembrie 2024, constituită în Secţii Unite, cu participarea unui număr de 77 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte: Legea privind aprobarea OUG nr. 81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon (PL-x 486/2024), în raport de prevederile constituţionale ale art.61 alin.(1) şi a art.1 alin.(4) privind principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, ale art.1 alin.(3) şi (5) privind principiul securităţii raporturilor juridice şi cel al ierarhiei actelor normative, precum şi cele ale art.115 alin.(4) si (7) referitoare la regimul juridic al ordonanţelor de urgenţă şi limitele de sesizare ale Parlamentului în procedura legii de aprobare a ordonanţelor de urgenţă", se arată într-un comunicat al Instanţei supreme.

"Vaiana 2" de la Disney şi-a păstrat locul întâi în box office-ul nord-american, pentru al treilea weekend consecutiv. „Kraven the Hunter” de la Sony, un spinoff cu Aaron Taylor-Johnson în rolul duşmanului lui Spider-Man, a debutat pe locul trei cu încasări de 11 milioane de dolari din 3.211 săli de cinema. Filmul a înregistrat cel mai slab debut pentru Universul personajelor Marvel al Sony, după eşecul din februarie „Madame Web” (15,3 milioane de dolari), cu unele dintre cele mai slabe note ale francizei din partea criticilor şi a publicului, potrivit Variety, potrivit news.ro. „Kraven the Hunter” este a treia adaptare Sony a anului legată de Spider-Man, după „Venom: The Last Dance”.
Producţia mult amânată a filmului „Kraven” a costat 110 milioane de dolari (a fost lansată pentru 90 de milioane de dolari, dar a crescut după grevele scenariştilor şi actorilor de anul trecut), deşi a fost cofinanţată de TSG. Regizat de J.C. Chandor, filmul cu rating R explorează originile lui Sergei Kravinoff, alter ego-ul personajului de benzi desenate, inclusiv relaţia sa dificilă cu tatăl său, lordul crimei (Russell Crowe), şi încercarea sa de a deveni cel mai mare vânător.
„Vaiana 2” de la Disney şi-a păstrat locul întâi în clasamentul box-office-ului intern pentru al treilea weekend consecutiv, cu 26,6 milioane de dolari din 4.000 de săli de cinema. Aventura animată cu decor polinezian, care a fost iniţial comandată pentru streaming, a devenit un succes în cinematografe cu încasări de 337,5 milioane de dolari în America de Nord şi 717 milioane de dolari la nivel global până în prezent. Este deja al cincilea film cu cele mai mari încasări ale anului pe plan intern şi a patra cea mai mare lansare globală.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/mediainfo/public_html/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269