Daniel Neagu

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, anunță că România este capitala securității cibernetice a Europei. Asta după ce la București a fost inaugurat Centrul European de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică.

Potrivit ministrului Ivan, inaugurarea confirmă calitatea ireproșabilă a experților români în securitate cibernetică

„România este de astăzi, capitala securității cibernetice a Europei! Am inaugurat Centrul European de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC). Este pentru prima dată când România găzduiește o agenție europeană, inaugurarea sediului ECCC de la București confirmă, fără nicio formă de îndoială, calitatea ireproșabilă a experților noștri în securitate cibernetică”, a explicat Bogdan Ivan.

Acest centru va gestiona programe în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru capabilitățile de securitate cibernetică a statelor membre UE.

„Acest proiect este unul dintre cele mai notabile succese pe plan internațional ale României, din ultimii ani! ECCC va contribui la dezvoltarea și implementarea soluțiilor inovatoare pentru securitatea digitală, colaborând cu experți și instituții din întreaga Uniune Europeană pentru a răspunde provocărilor tot mai complexe din spațiul cibernetic. Alături de directorul executiv al Centrului, Luca Tagliaretti, de directorul DNSC, Dan Cîmpean și de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București am marcat acest moment istoric pentru România, moment al recunoașterii noastre ca jucător în lupta pentru asigurarea securității cibernetice – domeniu esențial în era digitală”, a precizat Bogdan Ivan.

Rămânem fermi: zero compromisuri la calitate, anunță Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

 Pe DJ242D, în zona Suceveni, testele au arătat că pe aproximativ 15% din suprafața modernizată, asfaltul nu respectă standardele proiectului.

„Decizia a fost simplă: nu se plătește niciun leu, iar constructorul reface așa cum trebuie porțiunile care nu erau în regulă.  Constructorul a îndepărtat asfaltul neconform și astăzi a reluat lucrările de asfaltare pe acele porțiuni de drum. Mesajul nostru este clar: niciun fel de compromis la calitate”,a transmis Costel Fotea.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri că a fost atribuit cel mai scump contract de infrastructură rutieră din România. Suma totală este de peste 6,6 miliarde de lei și presupune construirea a 41 de kilometri de autostradă între Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău. Lucrarea conține și cel mai lung tunel de autostradă din țară.

Sectoarele vor face parte din Autostrada Transilvania.

„A fost atribuit cel mai scump contract de infrastructură rutieră din România! Cu o valoare de 6,62 miliarde de lei (fără TVA), acest contract prevede și construcția tunelului Meseș (2,89 km), care va fi cel mai lung tunel de pe o autostradă din România”, a transmis ministrul Sorin Grindeanu pe Facebook.

Conform contractului, asocierea de firme turcești care a câștigat contractul are la dispoziție 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție) pentru construcția celor 41 de km ai secțiunilor Poarta Sălajului-Zalău și Zalău-Nușfalău.

Pe traseul acestui sector al Autostrăzii A3 vor fi construite, printre altele, 65 de viaducte, poduri și pasaje, în lungime totală de aproximativ 13 km.
Procedura pentru semnarea contractului, finanțat prin Programul Transport, va putea începe în termen de 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații, a adăugat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Premierul român Marcel Ciolacu propune înființarea la Castellón a unui centru logistic pentru victimele de origine română ale inundațiilor din Spania. Sunt în permanentă legătură cu premierul spaniol, Pedro Sanchez, a dezvăluit Ciolacu.

„Suntem alături de toți cei afectați de inundațiile grave din Spania, mulți dintre ei români care muncesc, trăiesc sau studiază în această țară. Toți trebuie să știe că statul român are grijă de cetățenii săi, indiferent unde se află! Sunt în permanentă legătură cu premierul spaniol, Pedro Sanchez, pe care l-am asigurat de disponibilitatea Guvernului român de a susține eforturile autorităților locale din Spania în salvarea victimelor și protejarea persoanelor sinistrate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a cerut să fie constituit un grup de acțiune.
„Am cerut azi ministerelor să constituie un grup de acțiune pentru a vedea în ce condiții putem amenaja la Castellón, în colaborare cu autoritățile spaniole, un centru logistic prin care să oferim românilor afectați de inundații ajutor suplimentar față de ceea ce primesc de la statul spaniol. Le-am cerut tuturor instituțiilor statului să păstreze permanent legătura cu autoritățile spaniole și cu românii din Spania, să ofere sprijin, inclusiv prin asigurarea transportului pentru repatriere, în cazul în care vor exista solicitări în acest sens”, a precizat Marcel Ciolacu.

Vineri a început campania electorală pentru alegerile parlamentare. Aceasta va ține până pe 30 noiembrie, iar alegerile vor avea loc pe 1 decembrie. În străinătate vor fi deschise 950 de secții de votare, cele mai multe în Italia.

„Începe campania electorală pentru alegerea membrilor în Senatul României și în Camera Deputaților. Este perioada în care toate materialele care au privit promovarea imaginii competitorilor politici care se vor alinia la startul competiției electorale mâine (vineri - n.r.) trebuie să dea jos toate materialele de promovare pe care le-au făcut în așa-numita precampanie și să folosească în campania electorală doar materialele care sunt strict și precis reglementate de lege”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

Miercuri au fost validate de către Biroul Electoral Central toate listele de candidați depuse de competitorii politici fie la Biroul Electoral Central, fie la birourile electorale județene, respectiv de sector a Municipiului București astfel încât în zilele următoare vor fi definitivate machetele buletinelor de vot, va fi organizată înainte tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în care sunt înscriși în buletine competitorii electorali, care va fi efectuată de către birourile electorale județene, respectiv de sector ale Municipiului București.

În ordinea mărimii numărului de secții de votare din străinătate, cele mai multe sunt în Italia (158 de secții de votare), Spania (147), Regatul Unit al Marei Britanii (107), Franța (68 ) și Republica Moldova (59).

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea stratului de asfalt pe tronsonul dintre Bariera Traian și Calea Prutului, pe sensul de mers către Calea Prutului (zonă cunoscută de unii conducători auto drept Centura Brateșului), după ce vechiul strat a fost frezat.
 
„Reamintim că asfaltul va fi refăcut integral pe cheltuiala constructorului, întrucât lucrarea inițială nu a respectat cerințele de calitate impuse de specialiștii Consiliului Județean. Procesul de verificare este riguros, iar până la recepționarea unei lucrări conform normelor, NU SE ACHITĂ NICIUN LEU.
 
Ne vom asigura să menținem siguranța și calitatea și pe drumurile județene, iar acest exemplu arată clar că nu acceptăm compromisuri. Ne cerem scuze pentru disconfortul temporar, dar lucrăm pentru a asigura condiții optime pentru toți participanții la trafic”, a transmis Costel Fotea.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut primele demersuri pentru desecretizarea cheltuielilor făcute cu viitoarea casă a lui Klaus Iohannis. Șeful Guvernului i-a cerut secretarului general al Executivului, Mircea Abrudean, să desecretizeze informațiile legate de cheltuielile pentru vila RAAPPS. Aceasta ar trebui să fie alocată președintelui Klaus Iohannis după terminarea mandatului.

Demersurile vizează vila din Aviatorilor, confirmă surse din interiorul Guvernului. De altfel, Marcel Ciolacu a anunțat public faptul că va cere desecretizarea tuturor documentelor.

Informațiile privind cheltuirea a șapte milioane de euro pentru reamenajarea casei au stârnit numeroase dezbateri pe scena publică

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a semnat un document prin care se angajează că nu va desemna niciodată premier de la AUR, în cazul în care va deveni preşedintele României. 

„În primul rând, o mai spun o dată, dacă românii vor decide să fiu preşedintele României şi mă uit la colegii mei, fără nicio supărare, prim-ministrul nu va fi din partea PSD. Am vorbit-o destul de des în ultimul timp şi colegii mei au înţeles ce moment dificil va fi de anul viitor şi cât de coerenţi trebuie să fim”, a declarat Marcel Ciolacu, în dezbaterea electorală, potrivit News.ro.
  
Premierul a subliniat că nu va face alianţă cu AUR după alegeri: ”Vă spun ce nu vom face cu certitudine, chiar dacă acest lucru va însemna ca PSD să meargă el în opoziţie. PSD nu va face majoritate cu partidul AUR. Nea Paul, sunt 80 la sută din membrii Consiliului Politic Naţional în sală? Propun în direct la colegii mei ca să fie o decizie politică că PSD nu va face alianţă cu AUR, chiar dacă acest lucru va duce partidul în opoziţie. Vă rog frumos”. 

Paul Stănescu a confirmat că membrii conducerii PSD sunt în sală, iar aceştia au ridicat mâna, exprimându-şi votul: ”Domnul Stănescu, care ştie cel mai bine Statutul  PSD, o va pune pe Iulia să îmi facă documentele cu decizia Consiliului Politic Naţional pe care o vom semna şi o vă vom trimite”.

 

Guvernul a lansat un program-pilot de vouchere pentru inovare. Este o inițiativă „în premieră” menită să accelereze transferul de tehnologie între organizațiile de cercetare și întreprinderile mici și mijlocii, anunță guvernanții.

Potrivit premierului Marcel Ciolacu este vorba despre o soluție modernă.

„Aplicăm în premieră o soluție modernă în domeniul noilor tehnologii, voucherele pentru inovare, introduse de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Șeful Guvernului a mai spus că „voucherele vor conduce la accelerarea transferului tehnologic între organizațiile de cercetare și IMM-uri” printr-un program-pilot de opt milioane de lei care va fi extins în viitor.

Se lucrează intens pe tronsoanele de drum puternic lovite de viituri. Şi le refacem pe toate, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
 
„Spre exemplu, între Pechea și Costache Negri, montăm deja gabioane – structuri solide din piatră, fier și protejate cu beton – pentru a consolida infrastructura drumului. La fel vom face și la Valea Mărului, în zona pârâului Găunoasa.
 
Se lucrează de asemenea în zona comunei Corni, unde întreaga râpă este în curs de terasare, precum și la Smulți, Litera M, Jorăști, Fârțănești, precum și între Rediu şi Suhurlui. Sunt lucrări complexe, dar extrem de necesare”, a transmis Costel Fotea.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/mediainfo/public_html/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/user.php on line 269